Συγκρατημένα αισιόδοξη παραμένει η Wall Street - 7ο ρεκόρ για τον Dow Jones

Συγκρατημένα αισιόδοξη παραμένει η Wall Street - 7ο ρεκόρ για τον Dow Jones

Όλο και πιο κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 - Παρά το σημερινό... στραβοπάτημα ο Nasdaq διατηρεί τα ηνία για φέτος με κέρδη άνω του 44% - Αδύναμος κρίκος ο ενεργειακός κλάδος λόγω της αποκλιμάκωσης των πετρελαϊκών τιμών

15499065
Με ένα μετριοπαθές «Santa Claus rally» ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 2023 η Wall Street, καθώς και στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δείκτες, πλην του Nasdaq, σημείωσαν νέα, έστω και χαμηλά, κέρδη. Άλλωστε, οι επιδόσεις αυτές ήταν αρκετές για να μεταφραστούν σε ένα νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones και να φέρουν τον S&P 500 ακόμη πιο κοντά στο επιθυμητό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones συνέχισε να «χτίζει» τα κέρδη του πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 37.000 μονάδων, φτάνοντας πλέον μέσα σε λίγες μόλις συνεδριάσεις τις 37.710 μονάδες με νέα άνοδο 0,14%. Τα επίπεδα αυτά μεταφράζονται σε ένα ακόμη υψηλό, αισίως το 7ο(!) μέσα στο μήνα!

Αντιστοίχως ο S&P 500 συνέχισε, αργά αλλά σταθερά, την πορεία του προς τον στόχο των 4.796,56 μονάδων που είναι το μέχρι τώρα ρεκόρ του, που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2022. Σήμερα πρόσθεσε επιπλέον 0,04% φτάνοντας τις 4.783 μονάδες.

Πιο χαμηλές… πτήσεις για τον Nasdaq που «γύρισε» πτωτικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε στο -0,03% και τις 15.095 μονάδες. Αν και παραμένει μακράν ο πιο κερδισμένος δείκτης για τη φετινή χρονιά!

Κλείσιμο
Η ανοδική τροχιά στους δείκτες διατηρήθηκε παρά και την άνοδο που κατέγραψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε περίπου πέντε μονάδες στο 3,839%, ενώ του 2ετούς αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες στο 4,275%.

Με μία μόλις συνεδρίαση να απομένει ακόμη για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, το 2023 φαίνεται πως θα γραφτεί με… χρυσά γράμματα για την αμερικανική αγορά.

Ένας άκρως κερδοφόρος μήνας και ένα άκρως κερδοφόρο τρίμηνο συμπληρώνει την εικόνα μιας άκρως κερδοφόρας χρονιάς που βρίσκει τον Dow στο +14%, τον S&P 500 στο +25% και τον Nasdaq στο +44%. Ειδικά για τον τεχνολογικό δείκτη πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια επίδοση του από το 2003.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι την αγορά να επιδεικνύει ακραία αντοχή. Είχαμε κάθε ευκαιρία για την αγορά να πέσει, όμως αρνείται να πέσει. Αυτό μου λέει ότι οι “ταύροι” διατηρούν καθαρά τον έλεγχο» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο CNBC, ο Άνταμ Σαρχάν της 50 Park Investments. Αν και οι αναλυτές φοβούνται ακριβώς την ώρα της διόρθωσης που θα έρθει αργά ή γρήγορα μετά από ένα τόσο παρατεταμένο όσο και απροσδόκητο ράλι εννέα εβδομάδων!

Άλλωστε, οι traders θεωρούν ήδη βέβαιο ότι η νέα χρονιά θα φέρει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και μάλιστα όχι απλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αλλά πιθανότατα ήδη από την ερχόμενη άνοιξη, από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Σε επίπεδο μετοχών επτά από τις 30 επίλεκτες μετοχές του Dow μετρούν κέρδη άνω του 10% για το σύνολο του μήνα. Τα ηνία πηγαίνουν στην Walgreens που βρίσκεται περίπου στο +33%, την Caterpillar στο +18% και την Goldman Sachs στο +13,4%.

Στον αντίποδα σε επίπεδο κλάδων, αυτός που έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι ο ενεργειακός «πληρώνοντας» το τίμημα της αποκλιμάκωσης των πετρελαϊκών τιμών. Μια πορεία που συνεχίστηκε και σήμερα με το αμερικανικό αργό (WTI) να χάνει περίπου 3%.

Συνολικά ο κλάδος με απώλειες 3% αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του S&P 500 συγκρατώντας την πορεία του προς ένα νέο ρεκόρ. Ξεχωρίζουν με αρνητικό τρόπο οι κολοσσοί της Chevron και της ExxonMobil με ετήσιες απώλειες που φτάνουν αντιστοίχως το 15% και το 8%.

Στις κερδισμένες της ημέρας η μετοχή των New York Times μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά της Microsoft και του OpenAI για τα πνευματικά δικαιώματα από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ αντιθέτως στις χαμένες βρέθηκε η Boeing μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως έχει ζητήσει νέους ελέγχους στα αεροσκάφη 737 MAX.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Με μαχαίρι παλάμης σκότωσε τον αστυνομικό ο Νορβηγός

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: «Θερίζουν» κορωνοϊός και ιώσεις - Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ

Συγκινεί ο πατέρας του επισμηναγού που σκοτώθηκε στην Καλαμάτα: «Έφυγε έτσι όπως ήθελε, να πετάει»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης