Στεγαστικά δάνεια: Προς παράταση το πλαφόν στα επιτόκια – Δεύτερη ευκαιρία για τους δικαιούχους του «Σπίτι Μου»

Στεγαστικά δάνεια: Προς παράταση το πλαφόν στα επιτόκια – Δεύτερη ευκαιρία για τους δικαιούχους του «Σπίτι Μου»

Η πρόθεση για παράταση του πλαφόν στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που κανονικά λήγει την άνοιξη του 2024 - Τα σχέδια για διευκόλυνση όσων δικαιούχων του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν κατάφεραν εντέλει να λάβουν δάνειο

ΑΚΙΝΗΤΑ_6_shutterstock_1968443494
Σε πρώτο πλάνο βάζουν οι τράπεζες το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, σχεδιάζοντας αφενός, να παρατείνουν – για όσο χρειαστεί – το πλαφόν στα επιτόκια και αφετέρου, να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Πιο αναλυτικά, με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει μεν, πατήσει… pause στις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως αυτά θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό διάστημα πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους, οι τράπεζες δρομολογούν τη διατήρηση του «δίχτυ προστασίας» που άπλωσαν τον περασμένο Μάιο στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, παρατείνοντας το πλαφόν που κανονικά λήγει την άνοιξη του 2024.

«Η διάρκεια του ”παγώματος” είναι συνάρτηση της πολιτικής της ΕΚΤ, δηλαδή, την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, έτσι ώστε αυτά να βρεθούν στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου», σχολιάζουν πηγές με γνώση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προέβλεπε για τα δάνεια που βασίζονται σε Euribor ενός μήνα το επιτόκιο να σταθεροποιείται στο 2,70%, ενώ για όσα βασίζονται σε Euribor τριών μηνών να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,83% – 2,85%. Αφορούσε στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και πρόσφατα, με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης δεν οφείλει καμία δόση.

Επίσης, περιλαμβάνονταν όλα τα στεγαστικά δάνεια σε διαφορετικό νόμισμα από ευρώ, καθώς και σε διαφορετικό επιτόκιο από Euribor (π.χ. ελβετικό φράγκο ή/και Libor, MRO EKΤ κ.λπ.). Ενδεικτικά, σε δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, που έχει ως βάση του το Euribor τριμήνου+spread της τράπεζας. Τον Ιούλιο του 2022, πριν, δηλαδή, ξεκινήσει το… τρενάκι του τρόμου με τις αυξήσεις, το τελικό επιτόκιο ήταν 2,5%, με τη μηναία δόση να ορίζεται στα 672 ευρώ για 15 χρόνια, 536 ευρώ για 20 χρόνια και 401 ευρώ για 30 χρόνια. Με το πλαφόν το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 5,35% (επιτόκιο βάσης 2,85% + 2,5% spread) και δόση περίπου 820 ευρώ, 690 ευρώ και 570 ευρώ αντίστοιχα, με τον δανειολήπτη να γλυτώνει τις όποιες αυξήσεις από εκεί και πέρα. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βοήθησε σημαντικά, ώστε να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, θωρακίζοντας τους δανειολήπτες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, στα σχέδια των τραπεζών είναι η διευκόλυνση όσων δικαιούχων του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν κατάφεραν εντέλει να λάβουν δάνειο, παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει την προέγκριση από την τράπεζα, κυρίως γιατί δεν πρόλαβαν τις σχετικές προθεσμίες ή δεν βρήκαν ακίνητο που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τρία τροχαία με τρεις νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες σε Περιστέρι, Πόρτο Ράφτη και Ν. Φιλαδέλφεια

Έριξε και ο αδερφός του 18χρονου φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη – Πυρίτιδα στα χέρια του μάνατζερ τράπερ

Βίντεο: Με «βροχή» από γκολ ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Conference League - Εκτός Ευρώπης ΠΑΟ και ΑΕΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης