Σε ύφεση οδεύει η Ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά την πανδημία - «Αδύναμος κρίκος» η Γερμανία

Σε ύφεση οδεύει η Ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά την πανδημία - «Αδύναμος κρίκος» η Γερμανία

Οι οικονομολόγοι βλέπουν το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 - Τι δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg

eurozone_42
Η ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους ενώ ήπια ανάκαμψη παρατηρείται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Η αδυναμία οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αντιμέτωπη με την δημοσιονομική κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να ανακοινώσει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις δεν προβλέπουν μείωση των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως τότε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Τα είχα για φύλακες λέει ο 37χρονος για τα σκυλιά που κατασπάραξαν την 50χρονη - Πώς έγινε η επίθεση

Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων - Έτοιμος για σύγκρουση ο Μητσοτάκης

Πόσοι ήταν τελικά οι Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1920;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης