Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους - Ποιους θα επιβαρύνει

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους - Ποιους θα επιβαρύνει

Από τι θα εξαρτηθεί η υποχρεωτική ή εθελοντική βάση του νέου «πράσινου φόρου»

prasinos-foros
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν προβλεφθεί έσοδα από μία εισφορά πράσινου χαρακτήρα που θα χρηματοδοτήσει την αποζημίωση των καταστροφών και την θωράκιση της χώρας. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν το πράσινο τέλος, εισφορά η φόρος, θα εισπραχθεί σε υποχρεωτική ή σε εθελοντική βάση.

Μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών θα σχεδιάσει βάσει δύο σεναρίων.

– Στο πρώτο σενάριο επιβάλλεται πράσινος φόρος στοχευμένα χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Θα έχει δηλαδή περιορισμένη αλλά ουσιαστική εισπρακτική εμβέλεια.
– Το δεύτερο σενάριο δεν μιλάει τόσο για φόρο όσο για έναν «κουμπαρά» στον οποίο θα μαζευτούν οι «πράσινες εισφορές» σε εθελοντική βάση.

Από ποιους; Από τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις και όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Κλείσιμο
Τι μένει να φάνει; Το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει μέχρι τότε να προεξοφλήσει την εθελοντική συμμετοχή όσων μπορούν να συνεισφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα το κομμάτι της κρατικής αρωγής που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ ( τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις για τους αγρότες). Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό θα δοθούν από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: «Καραβιές» μεταναστών στη Λαμπεντούζα - Έφτασαν 7.000 μέσα σε 24 ώρες, βοήθεια ζητά η Μελόνι

Ισπανικά ΜΜΕ: Πιθανό να επιστρέψει στην Ελλάδα η 85χρονη πρώην βασίλισσα Σοφία μετά από 61 χρόνια

Καρέ καρέ η συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν: Μεγαλομανία, διαστημική τεχνολογία και υποσχέσεις για πυρομαχικά και τρόφιμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης