Κακοκαιρία «Daniel» - Παπαθανάσης: Θα πάρουμε άμεσα τα χρήματα από την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών και την αρωγή

Κακοκαιρία «Daniel» - Παπαθανάσης: Θα πάρουμε άμεσα τα χρήματα από την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών και την αρωγή

Υπολογίζουμε πως 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας

papathanasis
Για τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στη Θεσσαλία, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε στο Open πως «τα ποσά είναι ικανά να καλύψουν αρκετές από τις δαπάνες, τα έργα υποδομής, την πρώτη αρωγή σε επιχειρήσεις. Βεβαίως θα συνοδευθούν τα χρήματα αυτά μαζί με πόρους από το εθνικό μας ταμείο. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσό καθώς θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη ζημιά».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvhjl6x4cy3t)


«Πέραν αυτών των χρημάτων υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πρώτα την αποτίμηση της ζημιάς και μετά να αποφασίσει. Εμείς κάναμε μια συζήτηση, πήραμε ένα αρκετά υψηλό ποσό με μια εναλλακτική όδευση χρημάτων και νέους πόρους. 2,2 δις ευρώ που θα ξεκινήσουν από τώρα να μπαίνουν στην οικονομία διότι θα έρθουν και για στήριξη των επιχειρήσεων και υποδομής και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου που θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτίμηση της ζημιάς θα κάνουμε και αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να δώσει έως 400 εκατ. ευρώ και έρχεται και ένα συμπληρωματικό Ταμείο αγροτικής υποστήριξης των ζημιών που θα καλύψει και αυτό ένα ποσό» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Άμεσα θα πάρουμε χρήματα. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε πως 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά, ούτε επιχειρήσεις» συμπλήρωσε, ενώ όταν ερωτήθηκε αν θα αλλάξει κάτι στο σχέδιο των παροχών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο είπε πώς το Σάββατο θα ακούσουμε τις εξαγγελίες τις οποίες εξετάζει ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με το μοντέλο της Σλοβενίας, η οποία έβαλε φόρο στα κέρδη των τραπεζών για να χρησιμοποιήσει και εθνικούς πόρους απέναντι στις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, o κ. Παπαθανάσης είπε: «Πρέπει να είμαστε σοβαροί δημοσιονομικά για να έχουμε δυνάμεις και αυτό που συμβαίνει είναι πως η Ελλάδα πέτυχε την επενδυτική βαθμίδα γιατί κράτησε μια σωστή δημοσιονομική στάση και προφανώς έχει τις δυνάμεις για να καλύψει δημοσιονομικά ότι απαιτηθεί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας». Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο πείραμα έγινε και στην Ιταλία και δεν είχε τόσο θετική έκβαση για την οικονομία».

Στην κριτική που ασκείται σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών είπε: «Η αντιπολίτευση ξεχνάει πως το 2019 δεν είχε καμία απορρόφηση, επομένως δεν είχε φέρει λεφτά στην Ελλάδα και δεν το είχε κάνει γιατί δεν ήταν ικανή. Εμείς καταφέραμε και προχωρήσαμε σε πολύ μεγάλη απορρόφηση και παίρνουμε όλα τα λεφτά από την Ευρώπη και το πιο σημαντικό είναι πως βγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα, πριν γίνει αποτίμηση και κερδίζουμε από την Ευρώπη τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε πόρους μαζί με εθνικούς πόρους στη Θεσσαλία. Η κίνηση ήταν πολύ γρήγορη και ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Είναι πολύ σημαντικό πως ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το κεφάλαιο ενός μεγαλύτερου Ταμείου Αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Τέλος, στο ζήτημα που έχει τεθεί, σχετικά με την αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Ο κ. Αγοραστός είχε μεγαλύτερη απορρόφηση από όλες τις Περιφέρειες σε πόρους και σε έργα. Υπήρχε ένα εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο ξεκίνησε και οργανώθηκε από την δική μας κυβέρνηση και ο κ. Αγοραστός έτρεξε όλα τα έργα και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο 2023 το έχει εξαντλήσει και ζητά χρήματα από τις απορροφήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες. Τα αντιπλημμυρικά καθυστερούν και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ημερομηνία λήξης. Δεν σημαίνει πως εάν βγουν, δεν θα γίνουν».


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα κατανεμηθούν τα 2,25 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τα αίτια της πλημμύρας στη Θεσσαλία


Φωτογραφίες: 2 χλμ. από το σημείο της εκτέλεσης το κρησφύγετο των 6 στη Λούτσα - Το είχαν νοικιάσει μέσω AirBnb
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης