Φοιτητική στέγη: Οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν να προχωρήσετε σε ενοικίαση

Φοιτητική στέγη: Οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν να προχωρήσετε σε ενοικίαση

Οι υποχρεώσεις στην εφορία τα «μυστικά» της αναζήτησης και τα σημεία SOS από την ΠΟΜΙΔΑ

foitites-stegi
Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα Airbnb) να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα ακινήτων φοιτητές και γονείς αναζητούν σπίτια προς ενοικίαση ενώ οπλίζονται και με υπομονή για τα διαδικαστικά και τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Το βασικό θέμα είναι τα λεγόμενα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή το πώς πρέπει να συμπληρωθούν ανάλογα με την περίπτωση αλλά και υποχρεώσεις που έχουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Μετά το «κλείσιμο» της φοιτητικής κατοικίας θα πρέπει να συμπληρωθούν τα μισθωτήρια συμβόλαια τα οποία υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Όλοι όσοι εκμισθώνουν ακίνητα αλλά και όλοι όσοι είναι μισθωτές υποχρεούνται να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες: οι μεν πρώτοι να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου), οι δε δεύτεροι να τα αποδεχτούν.

Η διαδικασία

Μέσω της υπηρεσίας Μισθωτήρια Ακινήτων ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

Προσοχή: Για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Αυτό πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς ακολουθείτε 6 βήματα:

  • 1. Συμπληρώνω τους Α.Φ.Μ. των Εκμισθωτών
  • 2. Συμπληρώνω τους Α.Φ.Μ. των Μισθωτών
  • 3. Συμπληρώνω την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, από – έως και το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα
  • 4. Συμπληρώνω τον ΑΤΑΚ του ακινήτου
  • 5. Συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
  • 6. Συμπληρώνω το Ενεργειακό Πιστοποιητικό


Εφορία: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Όταν ο μισθωτής είναι φοιτητής δηλώνεται ο Α.Φ.Μ. του γονέα που τον περιλαμβάνει στη δήλωση του ως προστατευόμενο μέλος;

- Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του φοιτητή.

Πώς δηλώνεται διαμέρισμα (δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη κανονικά σε μια γραμμή του Ε9) όπου συγκατοικούν 3 φοιτητές έχοντας κοινή κουζίνα-μπάνιο, αλλά έχει ο καθένας το δικό του υπνοδωμάτιο και πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας;

Κλείσιμο
- Εξαρτάται από τον τρόπο σύναψης της σύμβασης μίσθωσης ήτοι, εάν πρόκειται για μια ενιαία μίσθωση με τρεις μισθωτές ή εάν πρόκειται για τρεις ξεχωριστές συμβάσεις μίσθωσης. Επομένως υπάρχουν 2 δυνατότητες:

  • • Να υποβληθούν από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, 3 διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ μισθωτή όπου σε κάθε μια δήλωση θα καταχωρείται ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή. Θα καταχωρηθεί, δηλαδή, ο Α.Φ.Μ. του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πραγματικά πληρώνεται και ως τ.μ. της οικίας το ποσοστό επί του συνολικού εμβαδού (π.χ. το 1/3 της συνολικής κατοικίας των 120 τ.μ., δηλαδή 40 τ.μ.).
  • • Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μια δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωρηθούν και τα 3 Α.Φ.Μ. των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής), όσο και στα τ.μ. της κατοικίας, η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής (1/3 ο καθένας). Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω καταλαμβάνουν και κάθε άλλη περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης όπου οι συμβαλλόμενοι μισθωτές είναι περισσότεροι του ενός.

Βασικές συμβουλές από την ΠΟΜΙΔΑ

Για πολλούς λόγους (παλαίωση κτιρίων, ληστρική φορολόγηση μισθωμάτων, ζημιές και χρέη από προηγούμενους ενοικιαστές κλπ.) , μειώθηκε και ο αριθμός διαθέσιμων κατοικιών για εκμίσθωση. Για να τερματιστεί το διαχρονικό καθεστώς ταλαιπωρίας των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί μόνιμα είτε στο portal του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μεσίτες, θα μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ, συστήνει τα εξής:

- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!

- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.

- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

- Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

- Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Ειδήσεις σήμερα:

Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία, προβλήματα και στην Αττική - Δεύτερο κύμα της κακοκαιριας «Daniel» σήμερα με ισχυρές καταιγίδες

Με καθυστέρηση περίπου έξι ωρών απέπλευσε από το Ηράκλειο το Blue Horizon λόγω διαμαρτυρίας για το θάνατο του 36χρονου

Κλειστή η εθνική οδός από Λαμία μέχρι Κατερίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης