Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη

Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη

Είτε πρόκειται για το «greedflation», είτε για την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προ-πανδημικά και προ-πολεμικά επίπεδα, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό

trofima
Η τιμή του βασικότερου είδους τροφίμων, δη του ψωμιού, κατέγραψε αύξηση του 28% σε ετήσια βάση στη Βρετανία, στις 1,39 στερλίνες.

Στην Ιταλία, η τιμή των μακαρονιών έχει αυξηθεί κατά 17% σε ετήσιο επίπεδο. Στη Γερμανία, οι τιμές του τυριού έχουν αυξηθεί 40%, ενώ οι πατάτες κατά 14%.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των τροφίμων έχουν καταγράψει μέσο όρο αύξησης της τάξης του 17% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση στη Βρετανία είναι χειρότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα τρόφιμα και τα μη-αλκοολικά ποτά έχουν καταγράψει αύξηση των τιμών της τάξης του 19%, σε ρεκόρ υψηλό 45 ετών. Η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των τροφίμων στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 7,7%.

Η συνεχιζόμενη πληθωριστική αύξηση ασκεί πιέσεις στα νοικοκυριά και ταλαιπωρεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Παράλληλα, το υψηλό κόστος το οποίο οφείλεται στο κόστος καυσίμων, σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων καταγράφει πτώση στις διεθνείς αγορές, εγείροντας ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Αρχή για το Ξέπλυμα ξεσκέπασε τη δράση του Δημητρά στο μεταναστευτικό

Οι 12 ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου που έγραψαν πολιτική ιστορία

Η πορνοστάρ Λάνα Ρόουντς... κάρφωσε τον Γκρίφιν: Έλα να επισκεφτείς το παιδί σου πριν πας στην Κίνα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης