Με «πάρτι» υποδέχθηκαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας

Με «πάρτι» υποδέχθηκαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας

Η ελληνική χρηματαγορά έδειξε ότι εξέλαβε το εκλογικό αποτέλεσμα ως το καλύτερο δυνατό - O Γενικός Δείκτης έσπασε, χθες, ρεκόρ 9ετίας, ξεπερνώντας τις 1.200 μονάδες

5534794
Με σαφή μηνύματα, τα οποία παραπέμπουν σε... πάρτι που μόλις ξεκίνησε, οι αγορές "υποδέχθηκαν" το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Το ράλι στο Χρηματιστήριο της της Αθήνας με το σπάσιμο ρεκόρ, ο επενδυτικός οργασμός αγοραστών, η θεαματική βουτιά στις αγορές ομολόγων και η "ομοβροντία" θετικών αναθεωρήσεων των προβλέψεων όλων των οίκων για το outlook της οικονομίας, οδηγούν σε ένα κοινώς αποδεκτό συμπέρασμα: Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επισπεύδεται και σπεύδουν να το κεφαλαιοποιήσουν. Και, στην απρόσμενη έκταση του εκλογικού αποτελέσματος, η αγορά "απάντησε" με μια πρωτοφανή σε μέγεθος εισροή κεφαλαίων, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το κύριο ράλι χθες, έγινε στη λεωφόρο Αθηνών. Η ελληνική χρηματαγορά έδειξε, με τους αγοραστές να... "συνωστίζονται" για να επενδύσουν, ότι εξέλαβε το εκλογικό αποτέλεσμα ως το καλύτερο δυνατό, καθώς η επίδοσή της μας έμοιαζε με εποχή rebalancing. O Γενικός Δείκτης έσπασε, χθες, ρεκόρ 9ετίας, ξεπερνώντας τις 1.200 μονάδες (έκανε άλμα 69 μονάδων σε μια συνεδρίαση) και έχει βάλει στόχο τα υψηλά του 2013 (1.400 μονάδες) με τον ΔΤΡ (Εναλλακτική Αγορά) να σπάει ρεκόρ 7,5 ετών.

Η εικόνα ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ο τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης έφτασε τα 362 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση αυξήθηκε κατά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (στα 83,839 δισεκατ. ευρώ) από την Παρασκευή, αποδεικνύοντας ότι πολλά κεφάλαια συνωστίζονται στην είσοδο της λεωφόρου Αθηνών. Οι επενδυτές προεξοφλούν -βάσει του αποτελέσματος της Κυριακής- ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει πολιτική σταθερότητα, με μια φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση, οπότε σπεύδουν να τοποθετηθούν και να προλάβουν την είσοδο θεσμικών επενδυτών που θα εισρεύσουν νωρίτερα με την επενδυτική βαθμίδα (επόμενος καταλύτης η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch την 9η Ιουνίου).

Και αν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. άρχισε η "τιμολόγηση" της προσδοκούμενης επιτάχυνσης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, στην αγορά ομολόγων η υποδοχή του θριάμβου του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε με υψηλή συναλλακτική κίνηση και υποχώρηση των αποδόσεων. Με το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων να υποχωρεί, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, στο 1,37%, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, όπως είχαν "υποσχεθεί" οι οίκοι ότι θα κάνουν μετά τις εκλογές.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών η αγορά ομολόγων, είναι το... παράδοξο γεγονός πως, παρότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό 10ετές κινείται σε τιμές χαμηλότερες κατά 40 μονάδες βάσης από της Ιταλίας!Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 3,81% από 4,04% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37% από 1,65% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι οίκοι

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα χθες και στον τρόπο με τον οποίο είδαν οι ξένοι οίκοι το αποτέλεσμα των εκλογών. Η JP Morgan, σε σημείωμα προς τους πελάτες της, εξηγεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών επεφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη και εκφράζει την βεβαιότητά της ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. "Η άποψή μας είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πορεία προς τις δημοσιονομικές και τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός.

"Credit positive". "Θετικό" χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η Moody’s Investors Service. Ο οίκος, κατατάσσει το χρέος της Ελλάδας στο Ba3 παρότι το 2022, μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αναφέρει εξηγεί ότι «το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετικές)».

Ειδήσεις σήμερα:

«Τη σκότωσε γιατί ήθελε να χωρίσουν» - Τι λένε φίλοι του ζευγαριού στη Χαλκιδική

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά - Ξεκίνησε το «ματς» με το ΠΑΣΟΚ

Τα «κλειδιά» της ΝΔ για πλήρη κυριαρχία στις 25 Ιουνίου

-------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης