Υπουργείο Υποδομών: «Μέρα δικαίωσης για την Κρήτη» είπε ο Καραγιάννης για τον ΒΟΑΚ και τις προσφορές που κατατέθηκαν

Υπουργείο Υποδομών: «Μέρα δικαίωσης για την Κρήτη» είπε ο Καραγιάννης για τον ΒΟΑΚ και τις προσφορές που κατατέθηκαν

Τρεις οι προσφορές που κατατεθηκαν για τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ

giorgos_karagiannis
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις με το έργο του ΒΟΑΚ εξέφρασε ο υφυπουργός Υοδομών, Γιώργος Καραγιάννης, χαρακτηρίζοντας τη Σύμβαση Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Κρήτης, σαν «τη μεγαλύτερη παραχώρηση της τελευταίας 15ετίας».

Στο σχόλιό του, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μία ημέρα δικαίωσης και ικανοποίησης για την Κρήτη.

Οι δεσμευτικές προσφορές για τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΒΟΑΚ, τη μεγαλύτερη παραχώρηση της τελευταίας 15ετίας, αποδεικνύουν ότι η δουλειά και ο σχεδιασμός μας αποδίδουν καρπούς.

Το μεγάλο έργο από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, συνολικού μήκους 157χλμ. και προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον από σημαντικούς κατασκευαστικούς ομίλους.

Συνολικά είχαμε 3 προσφορές:

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
3. ΑΒΑΧ-EGIS-MERIDIAM

Δεσμευτήκαμε για έναν νέο, ενιαίο αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη και σήμερα έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει τα δύο από τα τρία κομμάτια αυτού του έργου και κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση και της Παραχώρησης.

Δουλέψαμε όλοι μαζί με επιμονή, εντατικά και μεθοδικά.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους υπηρεσιακούς του Υπουργείου μας αλλά και στους συμβούλους μας, γιατί μετά από δουλειά 4 ετών κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών για την Κρήτη».





Τρεις προσφορές για τη σύμβαση παραχώρησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ

Με ενισχυμένο ανταγωνισμό που μεταφράζεται σε τρεις δεσμευτικές προσφορές, θα προχωρήσει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας για να παραδοθεί ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο μήκους 157 χιλιομέτρων στην Κρήτη.

Για το διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με την Μυτιληναίος, η AVAX με δύο γαλλικές εταιρείες (οι πληροφορίες μιλούν για το Γαλλικό επενδυτικό fund Ardian και την Egis Project) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι του ΒΟΑΚ, τη σύμβαση Παραχώρησης από τα Χανιά έως την Χερσόνησο. Ο Βόρειος Άξονας λόγω του μεγέθους του που εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 2,5 δις. και της τεχνικής δυσκολίας του, έχει δημοπρατηθεί με τρία διαφορετικά μοντέλα εξαντλώντας τους διαθέσιμους πόρους. Από τον κόμβο Χερσονήσου στο Ηράκλειο έως τη Νεάπολη στο Λασίθι, με ΣΔΙΤ που υπογράφτηκε πρόσφατα μήκους 22,5 χλμ. και προϋπολογισμού 290 εκατ. που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat. Από την Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο μήκους 14,5 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο από την Άκτωρ με προϋπολογισμό 169 εκ. ευρώ.

Για την χρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης, το Δημόσιο θα καλύψει κατά 800 εκατ. ευρώ την δαπάνη, με 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καλύψει ο παραχωρησιούχος.

Η Κρήτη θα είναι και το πρώτο νησί της χώρας που όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση του ΒΟΑΚ, θα λειτουργήσουν ηλεκτρονικά και σκιώδη διόδια, με σκοπό ο μελλοντικός παραχωρησιούχος να αντιμετωπίσει τους χαμηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους του δρόμου που καθιστούν ελλιποβαρές το χρηματοοικονομικό μοντέλο.

Κλείσιμο
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα εφαρμόσει για πρώτη φορά στην χώρα μας τα σκιώδη διόδια, μία μορφή επιδότησης μόνο όμως για τους χρήστες που περνούν το δρόμο και πληρώνουν ηλεκτρονικά διόδια.

Αυτό γίνεται για να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου καθώς ο ΒΟΑΚ είναι ένα σύνθετο έργο, που λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων μεταξύ των διαφορετικών νομών, δεν παράγει έσοδα από διελεύσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Τύρναβος: Σύλληψη τεσσάρων ανήλικων μετά την καταγγελία 22χρονης για ομαδικό βιασμό

Θεσσαλονίκη: Κάναμε γκράφιτι λένε οι κουκουλοφόροι μετά την καταδίωξη στις ταράτσες

Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών - Πού θα χρησιμοποιείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης