Eurogroup: Πρώτο «γκάλοπ» για τη λιτότητα και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2024

Eurogroup: Πρώτο «γκάλοπ» για τη λιτότητα και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2024

«Σφίγγουν τα λουριά» μετά από 3 χρόνια χαλάρωσης - Μηνύματα Λίντνερ για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και πλεονάσματα για χώρες με χρέη

Eurogroup
Την ώρα που η Ελλάδα κινείται με ρυθμούς προεκλογικούς εξαγγελιών κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις κάλπες, στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινά το «μεγάλο παζάρι» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν από 1.1.2024 και μετά.

Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητηθεί στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, σήμερα και αύριο στη Στοκχόλμη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα «σφυγμομετρήσουν» έτσι τις αντιδράσεις των «υπέρμαχων» της επαναφοράς στη δημοσιονομική αυστηρότητα, απέναντι στην πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που υπέβαλε η Κομισιόν και τους οποίους θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν και να επικυρώσουν τους επόμενους μήνες.

Ξανά «μπρα-ντε-φερ»

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν (Μάρτιο 2020 και ενώ η Ιταλία «μετρούσε φέρετρα») ο τότε Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τον Ιταλό ομόλογό του, για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η πανδημία επεκτάθηκε, όμως, σε όλη την Ευρώπη και οι «κανόνες» μπήκαν στο συρτάρι, λόγω lockdown και τεράστιας ύφεσης στην παγκόσμια Οικονομία.

Μετά από μια τριετία «χαλάρωσης» των δεσμεύσεων για πλεονάσματα, η Ευρώπη ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το 2024, θα δώσει τη μάχη των πλεονασμάτων και η επόμενη κυβέρνηση που θα ανακύψει και στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Η συζήτηση «άναψε» όμως, πριν καν ξεκινήσει διεθνώς. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ήδη άρχισαν μεταξύ των μελών οι πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις μελών του Eurogroup.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Φοροπαγίδα» για όσους «ξεχνούν» να ενημερώσουν την εφορία για λήξεις ενοικίων


Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σήμερα το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ


Με καλό καιρό θα φύγουν οι εκδρομείς του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, με άστατο θα επιστρέψουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης