Ταμειακές μηχανές: Αλλάζουν πάλι για να διασυνδεθούν με τα POS

Ταμειακές μηχανές: Αλλάζουν πάλι για να διασυνδεθούν με τα POS

Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για τις μηχανές παλαιού τύπου και τις «ταμειακές- κομπιούτερ» - Επιδότηση 120 - 350 ευρώ - Αλλαγές και στα κίνητρα για αποδείξεις

tameiaki_pos_arthro
Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από τότε που επαγγελματίες έτρεξαν να αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές τους προκειμένου να διασυνδεθούν τα συστήματα της εφορίας και το τώρα πρέπει να το κάνουν ξανα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στέλνει νέες προδιαγραφές για την αναβάθμιση 400.000 ταμειακών μηχανών (παλαιού τύπου) με στόχο την διασύνδεση τους με τα μηχανήματα πληρωμής POS. Ζητά όμως και αντικατάσταση 140.000 ταμειακών ειδικού τύπου (οι λεγόμενες ταμειακές κομπιούτερ) με φορολογικούς μηχανισμούς νέας γενιάς! Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι!

Ειδικότερα, οι περίπου 400.000 ταμειακές παλαιού τύπου θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους... εάν μπορούν. Εάν είναι πολύ παλιές ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και το μηχανισμό. Και για τις δύο περιπτώσεις όμως θα υπάρχει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω βάουτσερ και συγκεκριμένα 120 € για το λογισμικό και 350 € για την αναβάθμιση του μηχανισμού. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Η αναβάθμισή θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα με ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο και αντικαθίσταται από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν οι παραπάνω επιδοτήσεις.

Κλείσιμο
Το μεγάλο εγχείρημα αφορά την εστίαση. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων. Ετσι λοιπόν οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές που θα αποτελούν μέρος ενός και κλειστού κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS. Υπολογίζεται οτι την εστίαση πρέπει να αλλάξουν 82.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές και 11.000 ειδικά μηχανήματα έκδοσης αποδείξεων
Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη.

Υπό αναθεώρηση τα κίνητρα για αποδείξεις

Την ίδια ώρα, επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, όπως το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ που κερδίζουν οι φορολογούμενοι όταν πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε 20 κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α.). Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης
Ειδήσεις σήμερα:

Ο «πόλεμος των κατασκόπων» και η νέα κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ανοιξιάτικος σήμερα ο καιρός με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών - Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Αθώα η Γκουίνεθ Πάλτροου για το ατύχημα στο σκι – Υπαίτιος ο συνταξιούχος οπτικός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης