ΕΕ: Ισχυρή στήριξη 14 κρατών-μελών στην πρόταση Μητσοτάκη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΕ: Ισχυρή στήριξη 14 κρατών-μελών στην πρόταση Μητσοτάκη για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Η πρόταση απαρτίζεται από τέσσερις πυλώνες - Στόχος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση

skrekas__1___1_
Την ελληνική πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα κατέθεσε στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξαν στις Βρυξέλλες 14 κράτη-μέλη. Την πρόταση εξειδίκευσε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες, για την οποία ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι στόχος είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτό.

skrekas__3_


Ο σχεδιασμός θα στηριχτεί σε τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα:

1. Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
Κλείσιμο
2. Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
3. Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
4. Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.

Τα 14 κράτη-μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

skrekas__2_


Επίσης, ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές ώστε να επιτευχθεί ένας δομικός μετασχηματισμός στο σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των πολιτών της. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να τις καθορίζουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση».

skrekas__1_


Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικότατη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σύμφωνος με την παράταση του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης κατά 28,4% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να μειώνουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού και τον επόμενο χειμώνα».

skrekas__4_


Στόχος οι επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου

Σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τις αγορές των ανανεώσιμων αερίων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε αισιόδοξος πως ο νέος Κανονισμός θα δημιουργήσει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην Ε.Ε. και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά - Πατέρας Καρολάιν για Αναγνωστόπουλο: Θα ήταν τιμή μου να τον εκτελέσω... αν ίσχυε η θανατική ποινή

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Λακωνία: «Ας πρόσεχε, ποτέ δεν άκουγε» λέει με κυνικότητα η αδελφή της 13χρονης που γέννησε το παιδί του βιαστή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης