Ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3,2 δισ. δολαρίων

Ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3,2 δισ. δολαρίων

H χρεοκοπία της CS θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ανέφερε η υπουργός Οικονομικών - Στήριξη $100 δισ. παρέχει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα

ubs-m3
Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έκλεισε και επίσημα το τραπεζικό θρίλερ το οποίο εξελισσόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Την εξαγορά ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη τύπου η ελβετική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας μια αποτυχία θα είχε σοβαρή συνέπεια στη διεθνή φήμη της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση «λυπάται» που η Credit Suisse δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα μόνη της, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Κλείσιμο
Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισ. δολάρια) σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.


26955050
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου της ελβετικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο τραπεζών


Εγγυήσεις

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Η στιγμή που ο δήμαρχος της Φλωρεντίας ορμά έξαλλος σε ακτιβιστή που ρίχνει μπογιά στο Παλάτσο Βέκιο

Βιομηχανία δισεκατομμυρίων το λαθρεμπόριο άγριων ζώων - Κύκλωμα σε Ελλάδα και Κύπρο

Το μυστήριο του Αλιβερίου για την «Τσάλλα» - Η εγγραφή στο δημοτολόγιο και ο πρόθυμος δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης