Πάολο Γκρινιάνι (Oxford Economics): Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Πάολο Γκρινιάνι (Oxford Economics): Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Τα «στοιχήματα» στις διεθνείς αγορές μοιράζονται για το αν η Fed συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων - Για την ΕΚΤ οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο επισφαλείς

ecb
Χρειάστηκαν οι λανθασμένες διαχειριστικές αποφάσεις ετών, μία πολιτική επιθετικής αύξησης των επιτοκίων μερικών μηνών και ο πανικός αναλήψεων λίγων ωρών για να προκαλέσουν την κατάρρευση μίας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, της Silicon Valley Bank.

Καθώς όλοι συμφωνούν ότι η πτώση της SVB αποτελεί «παρενέργεια» των υψηλών επιτοκίων που κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά, πολλοί προεξοφλούν ότι η Fed θα βάλει «πάγο» στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής FOMC θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

«Η κρίση της SVB οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά δεν θα κατηγορούσα για αυτήν το σύνολο της νομισματικής πολιτικής» σημειώνει ο Πάολο Γκρινιάνι, οικονομολόγος της Oxford Economics, εξειδικευμένος στον τραπεζικό κλάδο.

«Η πτώση της SVB ήταν κυρίως θέμα κακής διαχείρισης κινδύνου. Πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, πραγματικά ιδιαίτερο, διότι ακόμη και μια αληθινά καλή τράπεζα θα χρεοκοπούσε αν το ένα πέμπτο των καταθετών της απέσυραν τις καταθέσεις τους μέσα σε 24 ώρες. Παρόλα αυτά, η κατάρρευση της SVB υπενθυμίζει στις Κεντρικές Τράπεζες τον κίνδυνο «κάτι να μην πάει καλά». Αυτό δυσκολεύει τη Fed. Δεν θα είναι πλέον το ίδιο εύκολο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό.»

Εντωμεταξύ, στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, επικρατεί προβληματισμός και «σιγή ιχθύος». Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη έχει ξεκινήσει.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

Δημοσκόπηση MRB: Στις 3,2 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ - Οριακά κέρδη 0,2 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 22/03 η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων - Από 1η Απριλίου το «Αθήνα – Θεσσαλονίκη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης