Κατώτατος μισθός: Έως την Παρασκευή αποφασίζει ο πρωθυπουργός

Κατώτατος μισθός: Έως την Παρασκευή αποφασίζει ο πρωθυπουργός

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ από 713 που είναι σήμερα

7044f45da51e49f0b516c1dcecc6e75c__1_
Έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο υπουργός Eργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υποβάλει στον πρωθυπουργό την εισήγησή του για το νέο κατώτατο μισθό ενώ δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει την εισήγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το αποκλειστικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα είναι η κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ από 713 που είναι σήμερα.

Δηλαδή το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% , 7.75% (στο ύψος δηλαδή της αύξησης των συντάξεων) ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το 9%- 9.6% ( πληθωρισμός 2022)

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 768 ευρώ (+7.75%) η 780 ευρώ (+ 9%), άρα η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μικτά.

Κλείσιμο
Μέσα στο μήνα που μεσολαβεί τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους προκειμένου από την 1η Απριλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ . Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Πάντως το ΚΕΠΕ στο σχέδιο πορίσματός του προς τον κ. Χατζηδάκη , σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισηγηθεί αύξηση από 5% ( εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2023) έως 7.75% , το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κυβέρνηση που παίρνει την τελική απόφαση να αυξήσει κατά τι το ποσοστό της αύξησης έως και 9%- 9.6% ( πληθωρισμός 2022)

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργοδοτικοί φορείς στα υπομνήματά τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10% ενώ 15% ( 826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρήστος Νικολαΐδης κατά Κανάκη: Τηλεαρτίστα, έγινες εκατομμυριούχος ως διασκεδαστής

Survivor All Star: Ο Ασημακόπουλος συμπλήρωσε το καρέ του τάκου - Δείτε βίντεο

Απεργία για τα Τέμπη: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Τι ισχύει για σχολεία, φαρμακεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης