Πότε «ανοίγουν» οι ρυθμίσεις έως 120 δόσεις και το επίδομα συνταξιούχων

Πότε «ανοίγουν» οι ρυθμίσεις έως 120 δόσεις και το επίδομα συνταξιούχων

Πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το καλοκαίρι - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

ATM_Syntaxi
Τον Μάρτιο θα πληρωθούν με το επίδομα όσοι δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις του, ενω, όσοι χρωστούν στο δημόσιο θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παλιές και νέες ρυθμίσεις για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με εφορία και ΕΦΚΑ και τους δήμους.

Με εμβόλιμη πληρωμή, μέχρι τα τέλη Μαρτίου και χωρίς την ανάγκη υποβολή αίτησης, περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι είτε με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα είτε συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου αύξηση τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από 7,75%, θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση ξεκινά από:

• 200 ευρώ για συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%. Ανεβαίνει στα
• 250 ευρώ για συνταξιούχους που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Το μέγιστο ποσό ανέρχεται σε
• 300 ευρώ και αφορά κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα, είτε είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα.
Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα: Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

Παλιές και νέες ρυθμίσεις οφειλών

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων που άφορα οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς πριν την ενεργειακή κρίση. Εκτιμάται οτι περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως το τέλος Ιουλίου 2023, εφόσον καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αναβιώσουν κι όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Προσοχή όμως, όσοι επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την αναβίωση να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Παράλληλα, δημιουργείται νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και το επιτόκιο στο 4 με 5,5%.

Παράλληλα, φορολογούμενοι οι οποίοι από την 1/11/2021 έως 1/2/2023 δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις έχουν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μεταξύ των κερδισμένων και οι αγρότες καθώς έως το τέλος καλοκαιριού θα λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά περίπου 320.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο υπολογισμός του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, με βάση τα στρέμματα που καλλιεργούνται και τα ζώα που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι.

Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία για την καταβολή των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας όσο και μέσω του ουκρανικού πλαισίου στήριξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας χρόνος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Τα ορόσημα, οι πρωταγωνιστές και τα αδιέξοδα

Γιατί οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον Τζόρτζι και όχι την Καϊλή

Η Κίνα καλεί σε «διάλογο» Ουκρανία και Ρωσία, απορρίπτει κάθε χρήση πυρηνικών όπλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης