ΑΑΔΕ: O νέος οδηγός για δωρεές, γονικές παροχές ακινήτων – χρημάτων

ΑΑΔΕ: O νέος οδηγός για δωρεές, γονικές παροχές ακινήτων – χρημάτων

Πότε οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τα δικαιολογητικά - Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του myProperty η υποβολή των δηλώσεων - Τι αλλάζει φέτος: απαντήσεις σε 50 συχνές ερωτήσεις

Αυξάνονται τα δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις ακινήτων
Νέο «κύμα» μεταβίβασης ακινήτων, μέσω γονικών παροχών, δωρεών ή… απλά αγοροπωλησιών, έρχεται μέσα στο 2023 και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικαιροποίησε τον οδηγό για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φόρου. Πρόκειται για ένα χρηστικό οδηγό 50 ερωτήσεων – απαντήσεων που βοηθά γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποφεύγοντας την επιβολή αδίκου ή πρόσθετου φόρου.

Η έκρηξη των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά και το 2023.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τρέχουν να προλάβουν, αφενός τις νέες ανακατατάξεις στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και αφετέρου, τη διαρκή άνοδο των τιμών στην κτηματαγορά που προκαλείται λόγω του πληθωρισμού… και όχι μόνο!

Ως γνωστό από φέτος οι δηλώσεις για τις συγκεκριμένες πράξεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty. Μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει σβήσει άλλη μια εστία ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους καθώς όσοι δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Αναλυτικά ο οδηγός της ΑΑΔΕ με τις απαντήσεις σε 50 ερωτήσεις στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ένα χρόνο μετά, Μπάιντεν και Πούτιν σε φάση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία

Καταθέτουν οι γιατροί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο

«Σφαίρα» οι αιτήσεις για το Market Pass με πάνω από 300.000 εγκρίσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης