Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τέσσερις βελτιώσεις - Αφορούν και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τέσσερις βελτιώσεις - Αφορούν και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ

daneioliptes
Τέσσερις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα πλαίσια της εξειδίκευσης των μέτρων για τις ρυθμίσεις χρεών και το μπόνους στους συνταξιούχους.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε κυρίως τους διαχειριστές δανείων, αλλά και τις τράπεζες «να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες».

«Εμείς, ως Κυβέρνηση, με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή ως τροπολογία τις επόμενες ημέρες, επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό όπως τις ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

- Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.

- Διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.

- Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας συμπατριώτης μας, που επιβαρύνεται - για παράδειγμα - με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

- Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών «λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες» και «αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών».

Κλείσιμο
«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ. Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Όμως, παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών πριν να ανακοινώσει τις τέσσερις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ελέγχου στο δικαστήριο 25χρονη που αποκεφάλισε τον εραστή της και ασέλγησε στη σορό

Ο σεισμός της Τουρκίας άγγιξε το 12 σε ένταση - Γιατί δεν θα έχουμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα

Έρχεται ξανά βαρυχειμωνιά από την ερχόμενη εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης