Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι επιδοτήσεις στις 500 κιλοβατώρες – Τι αλλάζει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι επιδοτήσεις στις 500 κιλοβατώρες – Τι αλλάζει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

H κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα που υπαγορεύουν οι μειωμένες τιμές του Φεβρουαρίου από τους προμηθευτές αλλά τα ψαλιδισμένα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

power_money

Στις χαμηλές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες επικεντρώνει την επιδοματική πολιτική για το Φεβρουάριο η κυβέρνηση, περιορίζοντας δραστικά τα μέτρα στήριξης για οικιακούς και επαγγελματίες για τα οποία έχουν δαπανηθεί τους τελευταίους 18 μήνες 8,2 δισ.

Με την ενεργειακή κρίση να κινείται σε ηπιότερους τόνους αλλά χωρίς να έχει εξαλειφθεί, η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα που υπαγορεύουν οι μειωμένες τιμές του Φεβρουαρίου από τους προμηθευτές με οδηγό τη ΔΕΗ αλλά τα ψαλιδισμένα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που το αποθεματικό του έχει υποχωρήσει στα 200 εκατ. ευρώ. Περιορίζει μόλις στα 95 εκατ. τις επιδοτήσεις του μήνα από 840 εκατ. που διέθεσε τον Γενάρη και 1,9 δισ. τον περασμένο Σεπτέμβριο και προτάσσει κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης για να μειώσει τους λογαριασμούς στις υψηλότερες καταναλώσεις, πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Στερεύουν οι πόροι


Ο ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστής των ΑΠΕ και του ΤΕΜ) προσδοκά σε πρόσθετους πόρους συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα που είναι επιπλέον έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών. Από εκεί και πέρα οι πόροι στερεύουν καθώς ούτε οι ρύποι φέρνουν σημαντικά έσοδα στο ταμείο λόγω περιορισμένων δημοπρασιών αλλά ούτε και το πλαφόν στην χονδρεμπορική όσο οι τιμές μειώνονται.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών έχουν ληφθεί ωστόσο τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη ενώ άγνωστη είναι η τύχη των εσόδων από την φορολόγηση των κερδών στην προμήθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

«Ευαγγελισμός»: H πρώτη εφημερία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής χωρίς ράντζα

Σε εξέλιξη η έρευνα για τον κυβερνήτη του Phantom - Ερωτηματικά για τα τελευταία λεπτά της πτήσης

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού θα βρέξει

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης