Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Προς παράταση η προθεσμία για την

Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Προς παράταση η προθεσμία για την

Συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων για όσους κλήθηκαν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό - Τι ισχύσει για όσους δίνουν εξηγήσεις για την ρήτρα απασχόλησης

epistreptea
Παράταση εξετάζει αν δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία που λήγει σήμερα για τις 18.000 επιχειρήσεις που θεωρούνται ότι παραβίασαν το κριτήριο απασχόλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και πρέπει να επιστρέψουν εντόκως όλο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν από το κράτος. Η προθεσμία αφορά όλους όσους φέρονται να μην τήρησαν την ρήτρα απασχόλησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση όλων των νέων εκκαθαριστικών για τους «παραβάτες» και ως εκ τούτου χιλιάδες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν εάν και τι οφείλουν τελικά στις εφορίες για την κρατική ενίσχυση που έλαβαν.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και λάθη που ήταν σχεδόν αδύνατον να διορθωθούν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται γι’ αυτήν που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 τροποποιώντας τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού, με στόχο την κάλυψη επιχειρήσεων με επουσιώδεις παραβάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση είχε καταγγείλει τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Έτσι λοιπόν μετά από δεύτερους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές μόνο για τυπικούς λόγους εμφανίζονται στις «λίστες» με τα ονόματα όσων δεν τήρησαν τους όρους. Επομένως οι εν λόγω υπόχρεοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν, με νεότερη διορθωτική απόφαση, ως εκ τούτου αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία για επιστροφή εφάπαξ και εντόκως των κρατικών δανείων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Εξάλλου η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών επανεξετάζει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Καταιγίδες σήμερα στα νότια - Πότε θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα

H Λιζα Μαρί Πρίσλεϊ έπαιρνε οπιοειδή και είχε χάσει σχεδόν 50 κιλά πριν πεθάνει

Survivor All Star: Αναγνωστόπουλος και Σαλταφερίδου οι άλλοι δύο «Μπλε» του τάκου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης