Λογαριασμοί ρεύματος: Σε πτώση οι τιμές Φεβρουαρίου - Αύριο οι ανακοινώσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε πτώση οι τιμές Φεβρουαρίου - Αύριο οι ανακοινώσεις

Η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

reuma
Ελαφραίνει το «βάρος» των λογαριασμών ρεύματος για τον επόμενο μήνα, καθώς η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αντικατοπτριστεί στις τιμές.

Στις 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τις τιμές του ρεύματος για το Φεβρουάριο στις οποίες και αναμένονται μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF  μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές των προμηθευτών αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου. 


Πότε σταματούν οι επιδοτήσεις

Πάντως χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, μετά τις 20 του μηνός - κι αφού έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τις αρχικές τιμές - «κουμπώνουν» στην αρχική τιμή του δεσπόζοντα παρόχου, έτσι ώστε η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές να πέσει στην περιοχή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh.

Συνεπώς, όταν η αρχική τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε η επιδότηση θα βγει από το τραπέζι, καθώς το κόστος του ρεύματος θα έχει - λίγο πολύ - επιστρέψει από μόνο του σε προπολεμικά επίπεδα.

Ήδη πάντως από τον Φεβρουάριο, θα πέσει σημαντικά το βάρος των επιδοτήσεων, καθώς η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Εφόσον επαληθευτούν οι εν λόγω εκτιμήσεις τότε θα πρόκειται μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους επαγγελματίες, αφού όπως είναι γνωστό η επιδότηση καλύπτει ένα μέρος του επιπλέον ενεργειακού κόστους


Ειδήσεις σήμερα:

«Γκρίνιες» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν για Ελλάδα - Τι συζήτησαν για τα F-16

Πάτρα: Δείτε φωτογραφίες από τη γιάφκα των επτά ληστών

Θρίλερ με την εξαφάνιση 44χρονης στη Ρόδο: Στο σκοτάδι οι έρευνες – Εκδόθηκε Silver Alert
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης