Πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Οι πρόωρες Αλκυονίδες στην Ευρώπη και ο Covid στην Κίνα φέρνουν τιμές... 2021

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Οι πρόωρες Αλκυονίδες στην Ευρώπη και ο Covid στην Κίνα φέρνουν τιμές... 2021

Οι αγορές παραμένουν πάντως επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αβεβαιότητα δεν έχει τελειώσει

natural_gas_neo_mk
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 έπεσαν την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι σχετικά υψηλές  θερμοκρασίες περιορίζουν τη ζήτηση για θέρμανση, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα  και επίσης μειώνουν τη χρήση του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παράλληλα, σημαντική πτώση - πάνω από 4%, κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι - σημειώνουν και οι τιμές του πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ και οι τελευταίες συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης έγιναν στα επίπεδα των 56,5 δολαρίων ανά βαρέλι. 

Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες, καθώς οι βασικές πηγές αβεβαιότητας - ο πόλεμος στην Ουκρανία και  ο φόβος μίας ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ - δημιουργούν αντίρροπες δυνάμεις για την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Αέριο με  64 ευρώ η μεγαβατώρα, λόγω καλοκαιρίας

Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου για φυσικό αέριο υποχώρησαν 11,5% , στο επίπεδο των 64 ευρώ ανά MWh στην αγορά του Άμστερνταμ, που είναι  «οδηγός» για την ευρωπαϊκή αγορά.  Ωστόσο,  πρέπει να εθωρείται δεδομένο ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει - είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή προθεσμιακή τιμή για τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε στα 75,25 ευρώ ανά MWh, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές δεν βλέπουν σύντομη αποκλιμάκωση στις τιμές.  

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό  του μέσου όρου της περασμένης χρονιάς, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Η χειμωνιάτικη καλοκαιρία που επικρατεί στην Ευρώπη  όχι μόνο μείωσε την ανάγκη για θέρμανση, αλλά και μετρίασε τις ανησυχίες για έναν σκληρό χειμώνα, που θα εξαντλούσε γρήγορα τα αποθέματα.

Κάτω από τα 80 δολάρια το Brent

Την ίδια στιγμή, η δραματική κατάσταση με τον covid στην Κίνα - από όπου κυκλοφόρησαν βίντεο με πολίτες να καίνε νεκρούς της πανδημίας στους δρόμους -  οδηγεί  και το πετρέλαιο σε σημαντική πτώση, αφού οι αγορές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα. 

Έτσι, στην ευρωπαϊκή αγορά , το αργό τύπου Brent διαπραγματευόταν στα 78,4 δολάρια ανά βαρέλι στις 20.15 ώρα Ελλάδας, με πτώση 6,1 % σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι συναλλαγές για το αμερικανικό αργό γίνονταν στα 73,6 δολάρια ανά βαρέλι , κάτι που σημαίνει πτώση 4,5% σε ετήσια βάση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έπεσε κατά 3,7% την Τετάρτη, στα 2,27 δολάρια ανά γαλόνι (3,8 λίτρα) και είναι τώρα στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα έχουν ανεβάσει την τιμή κατά 0,2  δολάρια ανά γαλόνι, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. 


Ειδήσεις σήμερα

Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα

Βέροια: «Σκότωσε το μωρό της από εκδίκηση στον σύντροφό της» λέει ο παππούς της 29χρονης

Φρίκη στην Κίνα - Καίνε νεκρούς από Covid ακόμα και στους δρόμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης