Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπέρασε και τις 940 μονάδες - Μίνι ράλι σε ΔΕΗ και Motor Oil

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπέρασε και τις 940 μονάδες - Μίνι ράλι σε ΔΕΗ και Motor Oil

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,8% και τις 943 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 8μήνου - Σημαντικά κέρδη σε αρκετά blue chips, θετικά πρόσημα στις τράπεζες

hrimatistirio
Συνέχεια στην ανοδική κίνηση του 2023 έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε στη ζώνη των 940 μονάδων –για πρώτη φορά από τις 21 Απριλίου του 2022 (υψηλό οκτώ μηνών). Παρότι δεν «έπιασε» τις ισχυρές επιδόσεις της Ευρώπης (+1,6%), η αγορά είχε αρκετούς «πρωταγωνιστές, με τις τράπεζες να παραμένουν σε θέση «οδηγού», τη ΔΕΗ να σκαρφαλώνει σε υψηλό 7μήνου και τη Motor Oil να ξεπερνά τα 22 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΑΒΑΞ συνέχισε να εκπλήσσει ευχάριστα.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,82% και διαμορφώθηκε στις 943,82 μονάδες (+1,5% στο πρώτο διήμερο του έτους), κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (936,15 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 936,79 έως 944,36 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεχίζεται η πλαγιο-ανοδική κίνηση

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία έχει αισίως οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη άνω των 940 μονάδων και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών (από 21 Απριλίου του 2022).

Τα απρόσμενα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης (δείκτης PMI στη μεταποίηση), καθώς και τα σενάρια για τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν, αυτήν τη στιγμή, τα βασικά «καύσιμα» της αγοράς.

Το βασικό ερώτημα, επομένως, συνίσταται στο μέχρι πού μπορεί να φθάσει αυτή η ανοδική πορεία, η οποία πάντως συνοδεύεται από αδύναμους συναλλαγματικούς όγκους, δείγμα της ευρύτερης επιφυλακτικότητας που επικρατεί στις αγορές.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πολιτική των υψηλών επιτοκίων και η ευρύτερη αστάθεια των διεθνών χρηματιστηρίων, σε συνδυασμό με τον φόβο περί αισθητής επιβράδυνσης της ανάπτυξης εντός του 2023, περιορίζουν τη διάθεση για υπερβολικό ρίσκο.

Και μέσα σ΄ όλα αυτά ενυπάρχει και ο πολιτικός παράγοντας, καθώς εντός του β’ εξαμήνου θα στηθούν κατά πάσα πιθανότητα δύο βουλευτικές κάλπες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο εφόσον υπάρξει ένα σαφές και ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια υγιή άνοδο στη Λεωφόρο Αθηνών.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδα δείχνει να σταθεροποιείται την Τρίτη στα επίπεδα του 4,6%, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου (υψηλό διμήνου). Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού τίτλου), παράλληλα, καθορίζονται σε 223 μονάδες βάσης.

Από την πλευρά της, πάντως, η Goldman Sachs συγκαταλέγει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είναι πιθανό να πετύχουν διψήφια κέρδη εντός του 2023. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στη σημαντική υποτίμηση των προηγούμενων ετών, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου από 9% έως 11% σε βάθος 12μήνου για τον Γενικό Δείκτη.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Κλείσιμο
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει σημαντικά κέρδη στο +1,6% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,73%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 μπαίνει με το «δεξί» στην πρώτη συνεδρίαση του 2023 (τη Δευτέρα η Wall Street ήταν κλειστή).

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν αξιοσημείωτες απώλειες εν μέσω των αδύναμων προοπτικών για τη ζήτηση από την Κίνα (Νο.1 αγοραστής αργού παγκοσμίως). Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,9% και τα 78,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,6% και τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, διευρύνεται στο +1,5% και τα 1.854 δολάρια ανά βαρέλι (υψηλό εξαμήνου).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Νewmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Για πρώτη φορά η κινεζική κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων Covid είναι τεράστιος

«Μόνος μου γονάτισα, η φωτιά ήταν καλαμπούρι», λέει ο 35χρονος Ρομά από την Πάτρα

Δέκα φορές είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική η μητέρα που πέταξε το παιδί της στον Αλιάκμονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης