Ηλεκτρική ενέργεια: Στα 390 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη

Σήμερα υποβάλλονται στην πολιτική ηγεσία η μεθοδολογία και οι παραδοχές της ΡΑΕ

ilektriki_energeia_new_xr
Αγώνα δρόμου για να εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά από την φορολόγηση του τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού και σήμερα εκτός απροόπτου, η Αρχή θα υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την εισήγησή της για τα υπερκέρδη με τις παραδοχές που ακολούθησε για τον καθορισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΡΑΕ προκύπτουν έσοδα στην λιανική ύψους 390 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 250 εκατ. ευρώ αφορούν την ΔΕΗ.

Στην εξίσωση για την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΡΑΕ, μπήκαν η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, η εύλογη μέση τιμή (μεσοσταθμική τιμή αγοράς εξισορρόπησης συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους) ανά μήνα και η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τιμολογήσει και οι ζημιές από το hedging. Συνυπολογίστηκαν τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους που με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ έχει προσδιοριστεί συνολικά στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του νέου μηχανισμού (Αύγουστο έως Οκτώβριο 2022).

Ανάλογα με το που θα καθοριστεί το εύλογο κέρδος από το υπουργείο, θα διαμορφωθεί και το τελικό νούμερο για τα υπερκέρδη, με την ψαλίδα να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ 310 και 390 εκ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών το φονικό στη Νέα Σμύρνη - Ο εκτελεστής πυροβόλησε 5 φορές

Πιθανό «βήμα πίσω» από τον Ερντογάν υπό τη λαϊκή πίεση για την καταδίκη Ιμάμογλου

Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης