Eurogroup: Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίασή του

Eurogroup: Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίασή του

Λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους - 725 εκατομμύρια θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία - Το τέλος των Μνημονίων, αρχή νέων προκλήσεων

eurogroupso
Μετά από 3 Μνημόνια…. και μισό (με μισούς ελέγχους και δόσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο) και τώρα τι; Χωρίς πια τρόικα, κουαρτέτο ή θεσμούς, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, milestones ή ορόσημα -τα οποία χθες το Eurogroup αποφάσισε πως έκλεισαν όλα, χωρίς προγράμματα, διαπραγματεύσεις και email Χαρδούβελη ή Βαρουφάκη, χωρίς άλλες εκταμιεύσεις δόσεων μετά την έγκριση και της τελευταίας ύψους 725 εκατομμυρίων ευρώ από ANFA’s και SMP’s, η χώρα αναζητάει πλέον νέους στόχους και προκλήσεις: να σταθεί στις αγορές, να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να αντέχει στις κρίσεις, να διατηρήσει την ανάπτυξη, να διαφυλάξει την κοινωνική αλλά και την τραπεζική ευστάθεια….

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ουσιαστική αλλά και συμβολική για τη χώρα μας. Εκτός από τα 725 εκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, πρακτικά απελευθέρωσε τη χώρα και από ένα επιτοκιακό βάρος (step up margin) 2% σε δάνειο από τον EFSF που αντιστοιχεί σε άλλα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Ελλάδα θα τα πλήρωνε από το 2023 μέχρι το 2049.

Κυρίως όμως, σημαίνει ότι 12 χρόνια μετά από το α΄μνημόνιο , 10 χρόνια μετά από το β΄μνημόνιο και 7 χρόνια μετά το γ΄μνημόνιο, η Ελλάδα θα πορεύεται πλέον με βάση μόνον γενικούς κανόνες που ισχύουν για τα ελλείμματα που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, αλλά και κάποιους επιπλέον για τα πλεονάσματα, οι οποίοι αφορούν μόνο τις υπερχρεωμένες χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιταλία κλπ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα στέκεται «στα δικά της πόδια». Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της. «Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε την απόφαση ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από όσα περιμέναμε πριν 4 χρόνια» επεσήμανε και ο νέος επικεφαλής του ESM κ. Πιερ Γκραμένια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε ιοί σαρώνουν τα παιδιά - «Φοβόμαστε ότι είμαστε στην αρχή» λένε οι ειδικοί

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Κίρστι Άλεϊ

Ιστορικό ταξίδι Μητσοτάκη στη Χειμάρρα - Ραντεβού απόψε με Ράμα στα Τίρανα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης