Ενεργειακή κρίση: Στις 13 Δεκεμβρίου νέο έκτακτο Συμβούλιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Στις 13 Δεκεμβρίου νέο έκτακτο Συμβούλιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Παρά τις αντίθετες απόψεις, μια κοινά αποδεκτή λύση είναι πιθανή» είπε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον

energeia_in
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (το λεγόμενο πλαφόν) στο φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στον ολλανδικό κόμβο TTF (Title Transfer Facility).

Οι 27 υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν τότε σε μια συμφωνία, ώστε να μπορέσουν να την επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι οποίοι θα συναντηθούν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο της ΕΕ (ενέργειας) ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας (η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο), Ζόζεφ Σικέλα υπογράμμισε ότι “σήμερα είχα δύο επιλογές. Είτε να ξεκινήσω τη συνάντηση, στο πλαίσιο ΄τι συμφωνούμε πως διαφωνούμε και να την λήξουμε αμέσως και να επιστρέψουμε στις χώρες μας, είτε να αναλάβω την πολιτική μου ευθύνη ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας. Ως εκ τούτου, η πρότασή μου ήταν να συμφωνηθεί το περιεχόμενο των δύο κανονισμών. Συζητούσαμε σήμερα ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και να επισφραγιστεί επισήμως η συμφωνία μαζί με την πρόταση διατήρησης της τιμής του φυσικού αερίου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα στέλνουμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Δεν ανοίγουμε ακόμα τη σαμπάνια, αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο”.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις καταρχήν συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα για τις προμήθειες φυσικού αερίου και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις εσωτερικές μεταφορές, ενώ υπερμανήθηκε της απόφασης της Κομισιόν να προτείνει τους δύο αυστηρούς όρους για την επιβολή πλαφόν, λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εισαγωγή ΥΦΑ, το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Το παρασκήνιο

Το αδιέξοδο δημιουργήθηκε καθώς 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υποστήριξαν ότι τα τρία κείμενα της δέσμης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( επιτάχυνση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κοινή πλατφόρμα αγοράς και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών, όσο και η επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Η ομάδα των «δεκαπέντε» αυτών χωρών θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις όλες συζητήσεις σχηματιζοντας την λεγόμενη “μειοψηφία αρνησικυρίας”, μια διαδικασία κατά την οποία τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να μπλοκάρουν μια πρόταση της Επιτροπής.

ypourgoi_energeias_mk
Κλείσιμο


Οι 15 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας - που είχαν συνυπογράψει την επιστολή τον Σεπτέμβριο υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου για το φυσικό αέριο είχαν μια σύντομη συνάντηση πριν το Συμβούλιο και συμφώνησαν σε μια ενιαία θέση, να μην αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν ως έχει. Πρόταση που η Πολωνή Υπουργός Περιβάλλοντος, Άνα Μόσκβα, χαρακτήρισε ως "ένα αστείο".

Η Γερμανία, η οποία ηγείται της ομάδας των χωρών που αντιτίθενται στο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου, εμφανίζεται έτοιμη για διαπραγματευσεις, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ “η πρόταση που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ήδη ένα είδος συμβιβασμού, αλλά χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά συνολικά πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Η θέση της Ολλανδίας είναι πιο αυστηρή. Για το Άμστερνταμ, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέχει «μεγάλο κίνδυνο να ζημιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού και επίσης η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Εσθονια, καθώς για το Ταλίν "η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι θεμελιώδης. Η Εσθονία θα διαπραγματευτεί την πρόταση της Επιτροπής. Η πρόταση ανώτατου ορίου τιμών στο τραπέζι είναι καθετική, αλλά ο μηχανισμός πρέπει να είναι προσωρινός και να ενεργοποιείται μόνο με πραγματικά, εξαιρετικά υψηλές τιμές".

Παρόλο που το σχέδιο της Κομισιόν καταψηφίστηκε ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές οι 27 υπουργοί συμφώνησαν ανεπίσημα στα σχέδια της Επιτροπής για επιτάχυνση της έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε ένα πακέτο αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει σχέδια για κοινή αγορά φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της ανταλλαγής προμηθειών φυσικού αερίου εντός της ΕΕ.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ομαδικό «βέτο» 15 χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο

Χωρίς άδεια παραμονής ο 26χρονος Αλβανός που παρέσυρε την 21χρονη στη Θεσσαλονίκη

Άκουγα φωνές να την λυτρώσω, είπε η 45χρονη οικιακή βοηθός που έπνιξε την κατάκοιτη 75χρονη στη Ρόδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης