Airbnb: Στενεύει ο κλοιός - Οι αυστηρότεροι κανόνες και ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες

Airbnb: Στενεύει ο κλοιός - Οι αυστηρότεροι κανόνες και ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες

Η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει το γαλλικό μοντέλο, όπου ακίνητα χωρίς επαρκείς μονώσεις και ενεργειακή κάλυψη «κόβονται» από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες

airbnb-m
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τα Airbnb, με την κυβέρνηση, τους ξενοδόχους, τους δήμους της χώρας, ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάζουν φραγμούς στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, με προφανή στόχο τον περιορισμό τους υπέρ άλλου τύπου μισθώσεων και άλλων μορφών φιλοξενίας.

Προτού καλά καλά η κυβέρνηση -και ειδικά το οικονομικό επιτελείο- διαβάσει τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για επιβολή φόρων και περιορισμό των αδειών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έφτασαν και τα πρώτα σημειώματα -από τον Δήμο Αθηναίων- για τον φόρο παρεπιδημούντων 0,5% σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι φορείς του συγκεκριμένου κλάδου, ο εν λόγω φόρος αφορά τουριστικές επιχειρήσεις και όχι Airbnb ή γενικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει το γαλλικό μοντέλο, όπου ακίνητα χωρίς επαρκείς μονώσεις και ενεργειακή κάλυψη κόβονται από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέους όρους διαφάνειας για τις εν λόγω μισθώσεις και ακόμα πιο αυστηρά ενεργειακά πρότυπα για όλα τα ακίνητα (δηλαδή νέες δαπάνες για την ανακαίνισή τους).

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολεμικό τοπίο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τους ιδιοκτήτες να βάλλονται από παντού και να δέχονται διαρκώς επιθέσεις, όσο περνάει η γραμμή του περιορισμού αυτής της λειτουργίας προς όφελος των μακροχρόνιων μισθώσεων και της φιλοξενίας σε τουριστικές επιχειρήσεις. Κάτι που διαφάνηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πρόγραμμα «Στέγαση».

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες ζητούν να γίνει ξεκαθάρισμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υποστηρίζουν ότι πίσω από την ταμπέλα του Airbnb κρύβονται ολόκληρες επιχειρήσεις φιλοξενίας -ελληνικές, κινεζικές, τουρκικές- και πρέπει να λειτουργούν και να φορολογούνται αναλόγως.

Κλείσιμο
Θεωρούν, δηλαδή, ότι κρύβονται ακίνητα που δεν ανήκουν σε ένα φυσικό πρόσωπο που απλά βγάζει ένα επιπλέον εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, λένε ότι αν επιβληθούν οριζόντια φόροι και περιοριστικοί οροί λειτουργίας, τότε θα αναγκαστούν να βγάλουν τα ακίνητά τους στη μαύρη αγορά των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά το φρενάρισμα της πανδημίας, ο ΣΕΤΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Θεωρεί ότι το ισχύον πλαίσιο έχει κενά, τα οποία επιτείνουν τις συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και το υπαρκτό πρόβλημα στέγης ειδικά στις γειτονιές κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Προειδοποιήσεις

Οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ τονίζουν ότι «η αποδοχή οιωνδήποτε από τις τέσσερις προτάσεις θα μειώσει τη λειτουργικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε βαθμό που θα την καταστήσει ασύμφορη και θα μειώσει έως και εξαφανίσει ένα σημαντικό κομμάτι από το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδέχεται δε να ωθήσει αναγκαστικά ένα μέρος της σήμερα νόμιμα δηλωμένης βραχυχρόνιας μίσθωσης σε άδηλες μισθώσεις, προξενώντας σημαντική ζημιά στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου».

Οπότε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση, για την ώρα, δεν έχει τοποθετηθεί στη διαμάχη. Μελετάει όμως την κίνηση της Γαλλίας, που θα απαγορεύσει τη βραχυχρόνια μίσθωση στα σπίτια και τα διαμερίσματα με κακή μόνωση. Αυτό θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2023, όταν μπει σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία για την προστασία του κλίματος.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Newmoney.gr 


Ειδήσεις σήμερα:

«Έχασε πολύ αίμα στην έκρηξη, ζει από θαύμα», λέει η μητέρα της Ελληνίδας στην Κωνσταντινούπολη

Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι - Φορτηγό παρέσυρε 29χρονο και τον σκότωσε

«Θέλω να δικαιώσω την ψυχούλα του παιδιού μου» λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης