Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Τα τελικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις -Τον Δεκέμβριο η «μεγάλη» εκταμίευση χωρίς προκαταβολή -Τι κερδίζουν όσοι αλλάξουν καύσιμο

kalorifer
Με ένα... “λίφτινγκ” της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση έκανε ακόμα πιο ευνοϊκούς τους ορούς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης! Βελτίωσε τα περιουσιακά κριτήρια (για να “μπουν” περισσότεροι) αλλά και στο ανώτατο όριο του ποσού που μπορεί να διατεθεί στους δικαιούχους. Με τον τρόπο αυτό δίνει ακόμα περισσότερα, μέχρι και 1.600 ευρώ, σε όσους αλλάξουν τρόπο θέρμανσης και γυρίσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

Η υπουργική απόφαση που θα “επισημοποιεί” τα κριτήρια αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα σε επόμενες ημέρες. Η δε πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα δοθεί, χωρίς προκαταβολή, μέσα στο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα νέα και τελικά δεδομένα, τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτούς θα ισχύσουν νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια. Για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ως μέσα θέρμανσης και επανέλθουν στο πετρέλαιο ή χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια, δηλαδή θα κυμαίνονται από 200 μέχρι 1.600 ευρώ. Όμως γι’ αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Ουσιαστικά διαμορφώνονται 3 κατηγορίες δικαιούχων:

1. Οι παλιοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι “έκαψαν” πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν το αυξημένο επίδομα. Για αυτούς θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο και 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

2. Οι παλιοί, που πήραν πέρσι το επίδομα και “έκαψαν” φυσικό αέριο. Αν φέτος “κάψουν” φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Και για αυτούς θα ισχύσουν τα (ως άνω) διευρυμένα εισοδηματικά όρια.

3. Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ όμως θέλει προσοχή: Οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια ( ετήσιο 14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Αυτοί θα πάρουν διπλο το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ. Ετσι λοιπόν για όσους δικαιούχους διαμένουν σε πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς από το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο στο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, εφόσον συμφωνήσουν να γίνει αυτή η επαναφορά, το επίδομα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Εξίσου σημαντικό είναι οτι το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα αυξηθεί από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ, προκειμένου όσοι βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο των 180.000 ευρώ να μη χάσουν το επίδομα επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.
Κλείσιμο
Με τις αλλαγές αυτές, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 σε περίπου 1.300.000. Για όλους αυτούς:

• Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ, ενώ το μέγιστο αυξάνεται από τα 700 στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια.

• Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 16,66%, από τα 300 στα 350 ευρώ. Για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα ανέλθει στα 700 ευρώ. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας” και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος , όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.
Μια ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι δεν θα γίνει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Όπως προαναφέρθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί προφυλακίστηκε η μητέρα της 12χρονης - Τα δύο στοιχεία που την «έκαψαν»


Τι ετοιμάζει μετά τα drones- καμικάζι ο Πούτιν στην Ουκρανία;

Πρωτοφανές, η Τουρκία ζητά αποπομπή Μηταράκη για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης