Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην εκδήλωση του Economist για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» -  Οι παράγοντες που σώζουν την… παρτίδα

kokkina-daneia
Αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που συνθέτουν αφενός, το αυξημένο κόστος ενέργειας που εκτιμάται σε περίπου 14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και αφετέρου, η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων, βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις τράπεζες, αλλά και τις εποπτικές αρχές, να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του Economist, με τίτλο «Sustainable finance in uncertain times», παραδέχθηκαν πως το παραπάνω μείγμα απειλεί τους πελάτες τους είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν αθετήσεις πληρωμών. Η εμπειρία, ωστόσο, που έχουν αποκτήσει μετά τις διαδοχικές κρίσεις που έπληξαν την χώρα, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν την όποια αρρυθμία.

«Ο συνδυασμός αύξησης των επιτοκίων και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που με τη σειρά τους, δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Bogdan»: Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα - Kλειστά σήμερα τα σχολεία στην Κέρκυρα

Ο Μπραντ Πιτ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι είναι ζευγάρι; - «Μείνετε συντονισμένοι»

Τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης