Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη

Μετά την Federal Reserve, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και την Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί η ΕΚΤ

epitokia
Και τώρα, ας εμπιστευτούμε τα… «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής. Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν άρον – άρον να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος «ψαλιδίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Federal Reserve στις ΗΠΑ προχώρησε σε μια τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο εύρος 3% – 3,25%. Το πρωί της Πέμπτης ήταν η σειρά της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να παρέμβει στην επιτοκιακή πολιτική, βάζοντας τέλος στα -επί σειρά ετών- αρνητικά επιτόκια. Το μεσημέρι δε, ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία «ανέβασε» τα επιτόκια στο 2,25% (από 1,75% προηγουμένως).

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι σαφές ότι η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί (το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%), καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει το ευρώ να αποδυναμώνεται περαιτέρω (0,99 δολάριο/ευρώ) και τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 10% (9,1% τον Αύγουστο).

Σύμφωνα με τους traders, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αναθεωρηθεί κατά ακόμη 225 μονάδες βάσης έως τον Μάιο του 2023, δηλαδή θα φθάσει από το 0,75% στο 3%, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του επίμονου κύματος ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης «σηκώνει το γάντι» στον Ερντογάν, αλλά επιμένει σε ανοικτούς διαύλους με Άγκυρα

House of the Dragon: Η Κιμ Καρντάσιαν και Τζέιμς Κόρντεν αλά... «Targashians» σε παρωδία

Ρωσία: Επιμένει στον πυρηνικό εφιάλτη ο Πούτιν – Συνεχίζεται η «μεγάλη έξοδος» των νέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης