Πώς γλιτώνουν και φέτος τα μπλοκάκια από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Πώς γλιτώνουν και φέτος τα μπλοκάκια από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Ωφελούνται από αυτήν τη χρονιά όσοι εισπράττουν εισοδήματα, πλην μισθών, στον ιδιωτικό τομέα - Τι αλλάζει από το 2023 - Η παγίδα των τεκμηρίων

eforia
Μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αμείβονται με μπλοκάκι έκρυβε η τροπολογία για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι μόνο καταργείται ο φόρος για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την Πρωτοχρονιά και μετά, άλλα για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα εκτός μισθωτών, π.χ. εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών ή εισόδημα από ακίνητα, που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023, δεν θα επιβαρυνθούν από εισφορά.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει ότι για το φορολογικό έτος 2022 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2023) απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυτά που προέρχονται από επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες. Τα μόνα εισοδήματα για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τα προερχόμενα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και από συντάξεις.

Προσοχή, όμως! Εάν το συνολικό εισόδημα ενός φορολογούμενου για το έτος 2022 προσδιοριστεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2023, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παρέχεται εφόσον για τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη (2020 και 2021) δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάσετ αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάλοπ Pulse: Αυξημένο προβάδισμα ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη στο κέντρο

Αναβρασμός στη Ρωσία και διεθνής συναγερμός μετά την «επιστράτευση» Πούτιν

Διαψεύδει η Βόρεια Κορέα ότι πούλησε όπλα στη Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης