Υπουργείο Οικονομικών: «Συναγερμός» για τις ενεργειακές επιδοτήσεις

Υπουργείο Οικονομικών: «Συναγερμός» για τις ενεργειακές επιδοτήσεις

Τέσσερις φορές επάνω το «βάρος» στα κρατικά ταμεία για να συνεχιστουν οι επιδοτήσεις ρεύματος - «Τρώγεται» και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ - Στενεύουν τα περιθώρια για άλλες παροχές

ypoyrgeio_oikonomikon
Τα καλά νέα από την πορεία των τουριστικών εσόδων επισκιάζονται από το ράλι στην τιμή του ρεύματος και τις ανάγκες προσθέτων πόρων από το προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθεί το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν κρατικά κονδύλια 800 εκατ. ευρώ, για το Σεπτέμβριο, και άλλα τόσα (αθροιστικά) μέχρι το τέλος του έτους ώστε, μαζί με την ευρωπαϊκή ενίσχυση, να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται η εξίσωση για τον κρατικό προϋπολογισμό:

Τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τουριστικές εισπράξεις του περασμένου Ιουνίου δείχνουν ότι όχι απλώς καλύφθηκε ο στόχος (δηλαδή το 80%) αλλά ξεπεράστηκε το σύνολο του Ιουνίου του 2019. Συγκεκριμένα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,416 δις ευρω ευρώ τον Ιούνιο του 2022 έναντι πλεονάσματος 2,362 δις ευρώ τον Ιούνιο 2019. Οι εισπράξεις, ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 2,617 δις έναντι 2,557 δις ευρώ το 2019. Το οτι καλύφθηκε, από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού το 100% του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενισχύει την κυβερνητική εκτίμηση οτι θα ξεπεραστεί και ο στόχος για συνολικές τουριστικές εισπράξεις 15 δις ευρώ, ίσως και ο πιο φιλόδοξος των 18 δις ευρώ.

Από την άλλη όμως ήρθαν τα «μαύρα» μαντάτα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας κατέκτησε νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ τη μεγαβατώρα, τιμή αυξημένη κατά 14,2% από χθες! Είναι μάλιστα η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία.

Με αυτήν την τιμή στην χονδρική (και με απρόβλεπτο το μέλλον) και με τις αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος (περί τα 0,8 λεπτά) τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κρατικό προϋπολογισμό! Ζητούμενο, το τι μέρος του μπορεί να καλύψει ο κρατικός κορβανάς από τις κρατικές επιδοτήσεις 2 δισ. ευρω που ανακοίνωσε -για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρηστός Σταϊκούρας.

Για να μπορέσει η κρατική επιδότηση να «απορροφήσει» το 80%-90% των αυξήσεων στα τιμολόγια - όπως επιδιώκει η κυβέρνηση- θα πρέπει (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις) να δαπανηθούν, μόνο για τον Σεπτέμβριο, περίπου 800 εκατ ευρω από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ποσό αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί (εάν καταστεί δυνατό ) με 1,2 δις ευρω από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Σημειώνεται οτι το περασμένο Αύγουστο δόθηκαν κρατικές επιδοτήσεις 1,1 δις ευρω, εκ των οποίων τα 250 εκατ ευρώ προήρθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών γιατί, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν είναι απεριόριστοι και μπορεί να να απαιτηθούν 1,6 δις ευρό, απο τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι τι τέλος του 2022. Πρακτικά δηλαδή, αν προστεθούν οι δαπάνες 250 εκατ ευρω του Αυγούστου, στα 800 εκατ ευρω των εκταμιεύσεων που αναμένονται τον Σεπτέμβριο και σε αλλα 800 εκατ ευρω που υπολογίζεται οτι θα απαιτηθούν μέχρι το τέλος τους έτους, γίνεται σαφές οι οτι, λογιστικά, έχει ήδη “φαγωθεί” και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δις ευρώ πριν καν ψηφιστεί! Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαβεβαιώνουν, οτι υπάρχει “απόθεμα” κονδυλίων απο τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που μπορούν να αξιοποιηθούν οποτεδήποτε.

Κλείσιμο
Βέβαια όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες για ενεργειακές επιδοτήσεις μειώνονται οι δυνατότητες χρηματοδότης άλλων παροχών καθώς, με δεδομένο το πλαφόν του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, ροκανίζεται ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης