Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Μεταφράζεται σε βοήθεια προς τους πολίτες

staikoyras
«Είναι αντικείμενο ικανοποίησης γιατί ουσιαστικά δικαιώνονται οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 12 χρόνια» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η χώρα, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι και προκλήσεις μπροστά μας κυρίως ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού εξαιτίας μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα την τελευταία 3ετία προπλήρωσε το σύνολο του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, βγήκε από τα capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 οριστικά που είχε μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και βγαίνει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε αυτό το καθεστώς το 2018» ανέφερε. Τώρα, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, μπαίνουμε σε μια εποπτεία αντίστοιχη αυτής των χωρών που δεν μπήκαν ποτέ σε ενισχυμένη εποπτεία αλλά είχαν προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Αυτό, είπε ο Υπ. Οικονομικών, σημαίνει ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν καλύτερα την χώρα, ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. «Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούμε ότι θα κάνουν το ίδιο, γιατί υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος εθνικός στόχος, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μετά τις 11 αναβαθμίσεις που είχαμε την τελευταία τριετία και αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής». Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομική ανευθυνότητα για την χώρα μας, σημαίνει απλώς ότι λειτουργούμε με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μέχρι τώρα ως χώρα, είχαμε ειδικούς αυστηρούς αυξημένους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ικανοποίηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όχι ενθουσιασμός

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο του 2022, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του «που μεταφράζεται σε βοήθεια της πολιτείας προς τους πολίτες στην πολύ δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν και η οποία επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Συνεπώς, η εκτέλεση προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις γιατί είναι καλύτερη η πορεία της οικονομίας αλλά και για λόγους που δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και δεν χρειάζεται ενθουσιασμός. Προκύπτει μια υπέρβαση των εσόδων της τάξεως των 5 δις. ευρώ μέχρι τον προηγούμενο μήνα που έχουμε τα στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλο προέρχεται και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά από την καλή πορεία της οικονομίας. Ένα στοιχείο είναι η καλή πορεία της οικονομίας, η χώρα αναπτύσσεται, οι επενδύσεις συνεχίζονται με διψήφιο ποσοστό, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα οι ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος όλων των τελευταίων δεκαετιών και τα έσοδα από τον τουρισμό πηγαίνουν καλύτερα από τα αρχικές εκτιμήσεις, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν προσεγγίσει το 88% του επιπέδου του 2019 όταν ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για 80%» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Αυτά είναι τα θετικά μόνιμα χαρακτηριστικά, σημείωσε τα οποία βοηθούν να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που επιστρέφεται στην κοινωνία. Και προφανώς, πρόσθεσε είναι και καλύτερα τα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχει υψηλός πληθωρισμός.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και στοιχεία που δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, επισήμανε, όπως ότι τον Ιούλιο ένα σημαντικό κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- 245.000 επιχειρήσεις, 1 στις 2 που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή- επέστρεψαν με το κίνητρο του 15% το σύνολο των οφειλών τους προς την ελληνική πολιτεία, περίπου 1 δισ. ευρώ. Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε να πληρώνεται- μειωμένος κατά 35% σε σχέση με το 2018- πολύ νωρίτερα. Έτσι οι πολίτες έχουν πληρώσει ήδη το 55%-60% του συνολικού ΕΝΦΙΑ με τις πρώτες δόσεις, που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
«Είναι στοιχεία που είναι θετικά ταμειακά, αλλά δημοσιονομικά χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν είναι επαναλαμβανόμενα έσοδα, είναι έσοδα που ήρθαν νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Άρα έχουμε μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού και αυτή οφείλεται στην κοινωνία που επιδεικνύει φορολογική συνείδηση και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι ο χώρος που θα δημιουργηθεί το καλοκαίρι θα αποδοθεί στην κοινωνία το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το 2023.

Είμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, θυμίζοντας ωστόσο ότι και φέτος η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα, λόγω των μέτρων στήριξης που παρείχε στην κοινωνία η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια. «Η χώρα είχε και έχει περισσότερες δαπάνες από έσοδα. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε δημοσιονομικά και αυτό εκτιμούμε ότι θα το κάνουμε το 2023» ανέφερε.

Βασικό στοιχείο ανησυχίας, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. «Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να βοηθήσει την κοινωνία κάπου αλλού. Όταν, συνεπώς, το φυσικό αέριο εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών. Το ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο και το πώς θα είναι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Άρα αυτό είναι το βασικό στοιχείο ανησυχίας» συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε σχέση με την φοροδιαφυγή σημείωσε ότι παρά τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα, εξακολουθεί η χώρα μας να έχει υψηλή φοροδιαφυγή. «Έχουμε καταφέρει να μειωθεί το κενό ΦΠΑ, δηλαδή το πόσο εισπράττεται από τον ΦΠΑ σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε, κατά περίπου 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, παραμένουμε όμως πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες

Κορωνοϊός: Τελικά μάθαμε να ζούμε τον κορωνοϊό - «Εξαφανισμένοι» από τις ΜΕΘ οι ασθενείς 40-65 ετών

Εφετείο: Σε καραντίνα ο 34χρονος πρώην παίκτης reality - Τη Δευτέρα στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης