Με πρόστιμο 100 ευρώ το αναδρομικό πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις ακίνητων!

Με πρόστιμο 100 ευρώ το αναδρομικό πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις ακίνητων!

Η τροποιητική δήλωση στα μισθώματα για την εναρμόνιση με το πλαφόν επισείει ποινές - Οι ιδιοκτήτες ζητούν εξαίρεση λόγω της αναγκαστικής επιβολής του μέτρου

enoikiazetai
Για να προστατέψει τις εμπορικές μισθώσεις από τον πληθωρισμό το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις. Μόνο που το πλαφόν αυτό, με το νόμος 4926/2022 (που ψηφίστηκε 22-4-2022) επιβλήθηκε αναδρομικά από 1-1-2022. Πρακτικά, δηλαδή όσοι ιδιοκτήτες υς είχαν κάνει ήδη συμφωνία με τους ενοικιαστές τους για αύξηση μισθώματος μεγαλύτερη του 3% για στους 4 πρώτους μήνες του έτους και (εισέπραξαν τα χρήματα αυτά) είχαν μία άκυρη συμφωνία στα χέρια τους. Δηλαδή, η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης με ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο του 3% ήταν άκυρη! Οι εκμισθωτές, λοιπόν, κλήθηκαν τον Μάιο να προβούν σε τροποποίηση των στοιχείων μίσθωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μάλιστα από 1.1.2022. Όμως, η εκπρόθεσμη τροποποίηση μίσθωσης με ημερομηνία από 1.1.2022 έως και 28.2.2022 επιφέρει πρόστιμο (σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΚΦΔ) που ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ της ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να μην επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στις σχετικές αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις των εκμισθωτών για τους προηγούμενους μήνες του 2022. Καμια απάντηση μέχρι τότε και ως εκ τουτου οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρω για κάτι που τους επιβλήθηκε αναγκαστικά!

Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες δε θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος το πλαφόν 3% «να οδηγήσει είτε σε υπόγειες συναλλαγές, είτε σε χαμηλή προσφορά (που πιέζει τα ενοίκια προς τα πάνω), είτε, το απλούστερο, να δώσει “σήμα” στην αγορά για διεκδίκηση αυξήσεων στο επίπεδο που προσδιορίζει το κρατικό όριο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα αξιώνονταν καν!».

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως «ο μοχλός που πιέζει προς τα πάνω τα ενοίκια είναι ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ληστρικής φορολόγησης των μισθωμάτων με την ανέγγιχτη κλίμακα του 15-35- 45% αλλά και του ΕΝΦΙΑ, και όχι οι δήθεν παράλογες αξιώσεις των ιδιοκτητών. Γι΄ αυτό και η καλύτερη άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να κάνει το κράτος υπέρ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών τους είναι η δραστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων και των όποιων εισοδημάτων τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης