ΔΕΗ: Γιατί θα λάβει αποζημίωση 150 εκατ. ευρώ για το restart του λιγνίτη

ΔΕΗ: Γιατί θα λάβει αποζημίωση 150 εκατ. ευρώ για το restart του λιγνίτη

Χρήζουν διευθέτησης θέματα όπως οι ώρες λειτουργίας των μονάδων, η ανάπτυξη ορυχείων τρίτων και η προένταξη των λιγνιτικών στην αγορά

ptolemaida_lignitis

Αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ ζήτησε και αναμένεται να λάβει η ΔΕΗ προκειμένου να γίνει το restart στη λιγνιτική παραγωγή της και να μεγιστοποιηθεί η εξόρυξη του ορυκτού καυσίμου κατά 50% μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνεται και όλο το πλαίσιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της διετίας 2022- 2023, το οποίο προέβλεπε για την τρέχουσα χρονιά να κλείσουν τα φουγάρα για τις Μονάδες Αγίου Δημητρίου 1, 2, 3, 4 και για την Μεγαλόπολη 3, η οποία σημειωτέον είναι σε καθεστώς μόνιμης βλάβης και για τις μονάδες Αγίου Δημητρίου 5, Μελίτη 1 και Μεγαλόπολης 4 το 2023.

Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου από την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, για να αυξήσει η ΔΕΗ την συμμετοχή του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και να φουλάρει τις μηχανές με πλήρη λειτουργία του λιγνιτικού της στόλου, απαιτείται σειρά προκαταρκτικών ενεργειών, τις δαπάνες των οποίων η Επιχείρηση δεν θα μπορέσει αποσβέσει και με το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς δεν θα αποζημιωθεί.

Στην παρουσίαση που έκανε η διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Στάσση την προηγούμενη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ διατρέχει τον κίνδυνο, σε περίπτωση που ανακάμψουν οι τιμές και δεν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να προχωρήσει σε αποζημιώσεις εργολάβων και προμηθευτών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα F-35 - Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν

«Αποψίλωσαν» το σημείο της συντριβής του Antonov - Τα 38 λεπτά της μοιραίας πτήσης μέχρι την Καβάλα

«Χαμένοι» του Power Pass όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής, ποιοι είδαν χαμηλό ή αρνητικό εκκαθαριστικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης