Eurogroup: Ανατροπή προβλέψεων και αλλαγή σχεδίων σε Ελλάδα και ΕΕ

Eurogroup: Ανατροπή προβλέψεων και αλλαγή σχεδίων σε Ελλάδα και ΕΕ

Υπέρβαση δημοσίων εσόδων και τον Ιούνιο - Μεγαλύτερη ευελιξία για μέτρα στήριξης, αλλά πιο στοχευμένα μέτρα μόνο για ευάλωτους

staikouras_0
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς απειλείται με ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» όλη η Ευρώπη (εφόσον μειωθεί ή διακοπεί το ρωσικό αέριο μετά τις 21 Ιουλίου) μπαίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και αλλαγές πολιτικών στην ευρωζώνη.

Στο τραπέζι μπαίνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2023 και στρατηγικές αποφάσεις μετά την πρώτη πραγματική καταγραφή των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικά για την Ελλάδα και τις χώρες με τεράστιο δημόσιο χρέος, το νέο μείγμα πολιτικής διαφαίνεται ότι θα περιλαμβάνει ενδεχομένως μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώρια για δαπάνες -ή και ελλείμματα- και για το 2023, αλλά μόνο για πολύ στοχευμένα μέτρα.

Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, το βάρος των μέτρων στήριξης θα πέσει διεθνώς στους πλέον ευάλωτους που δεν έχουν τρόπο να περιορίσουν ή να κόψουν απολύτως τίποτα άλλο πλέον, λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας διαβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται στα ύψη και τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας από τους στόχους. Και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, το καλοκαίρι δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του.

Όπως τόνισε «με αυτά τα δεδομένα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτουμε, γενναία, αποτελεσματικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί».

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Άπειρος κολυμβητής ο τρίτος αγνοούμενος στη Χαλκιδική - «Θα μπουν προειδοποιητικές ταμπέλες στην Αμμόγλωσα»

Έρχονται 12.000 αντί-ιικά και 5,3 εκατ. ενισχυμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο Μητσοτάκης βγαίνει εκτός Μαξίμου και «πατάει γκάζι» με περιοδείες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης