Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει ευκαιρία για να γίνει η πρώτη αποτίμηση του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», αλλά και να τεθούν οι επόμενοι στόχοι

2AstypaleaProject
Έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess είναι έτοιμοι να κηρύξουν την έναρξη της β’ φάσης του. Μίας φάσης, που μετά την έναρξη του πυλώνα της ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος αντικατάστασης οχημάτων με ηλεκτρικά και τη δωρεά Δημοσίας Χρήσης ηλεκτρικών Οχημάτων εκ μέρους του Ομίλου VW, επεκτείνεται πλέον και στην «έξυπνη κινητικότητα» με την παρουσίαση μεταξύ άλλων της εφαρμογής «Astymove» που θα αποτελέσει την πλατφόρμα υπηρεσίας μοιραζόμενων ηλεκτρικών μίνι βαν στο πλαίσιο της δημοτικής συγκοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η VW θα κάνει την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μίνι βαν που έφτιαξε, του ID.BUZZ, το οποίο θα βγει στους ευρωπαϊκούς δρόμους το προσεχές φθινόπωρο. Ως τότε τα μοναδικά μίνι βανς του συγκεκριμένου μοντέλου θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αστυπάλαιας!

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εκδήλωση στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο, θα αποτελέσει μία ευκαιρία για να γίνει η πρώτη αποτίμηση αλλά και να τεθούν οι επόμενοι στόχοι.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Αστυπάλαια ο υπ. Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπ. Εξωτερικών, υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπ. Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η υφυπ. Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής και η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης θα παρευρεθούν ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και φυσικά ο Δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας.

Η πολυμελής αποστολή του Ομίλου VW θα έχει ως επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ομίλου Dr. Herbert Diess. Μεταξύ άλλων θα παραβρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος του σκέλους εμπορικών οχημάτων του Ομίλου, Dr. Carsten Intra και ο επικεφαλής R&D του Ομίλου Christian Senger. Επίσης έχει προσκληθεί ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Ernest Reichel.

Επίσης το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι εταιρειών που με τον έναν ή άλλον τρόπο συμμετέχουν ή υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Κλείσιμο
Οι πυλώνες του προγράμματος
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο & Βιώσιμο Νησί» αποτελείται από 4 πυλώνες, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2026, και στόχο τον μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις «έξυπνες» μορφές συγκοινωνίας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την «ηλεκτροκίνηση» και την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Δημοκρατία δημιούργησε το e-astypalea, ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που απευθύνεται στους μόνιμους κατοίκους του νησιού και προσφέρει αυξημένα οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων και την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των ηλεκτρικών οχημάτων ανεξαρτήτως εμπορικής επωνυμίας. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση με την συνεργασία και την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen εξασφάλισε την αντικατάσταση των Δημοτικών και Δημοσίων οχημάτων του νησιού, όπως της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Δήμου και της πολιτικής Αεροπορίας, με καινούρια ηλεκτρικά.

Ο δεύτερος πυλώνας «Έξυπνη κινητικότητα» θα εξελίξει τα συμβατικά δημόσια μέσα μεταφοράς σε μια υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων με 100% ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία (on-demand). Αυτή θα αποτελείται από ένα αριθμό μικρών και ευέλικτων λεωφορείων τα οποία μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) ή μέσω τηλεφωνικού ραντεβού θα εξυπηρετούν τους πολίτες από το σημείο που βρίσκονται, τις ώρες που αυτοί θα επιλέγουν. Επιπρόσθετα, μέρος του υπάρχοντος δικτύου εποχιακής ενοικίασης οχημάτων θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε ένα ευέλικτο δίκτυο οχημάτων διαμοιρασμού (car-sharing). Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και σκούτερ θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να τα μισθώσουν βραχυχρόνια (ακόμα και για μία μόνο διαδρομή) και έπειτα να τα αφήσουν για χρήση από τον επόμενο ενδιαφερόμενο. Αυτό θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος εν τελεί των δυο αυτών υπηρεσιών είναι η μείωση του στόλου των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο νησί.

Ο τρίτος πυλώνας «Φόρτιση και υποδομή» οδηγεί τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στη χρήση καθαρής ενέργειας. Οι υπάρχουσες γεννήτριες ορυκτών καυσίμων παλαιάς τεχνολογίας θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα υβριδικό σύστημα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας. Η Αστυπάλαια θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή επάρκεια χάρη σε αυτό το υβριδικό σύστημα, που είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνο για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση (έως το 2023) θα τοποθετηθεί μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα καλύπτει το 50% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού. Στη δεύτερη φάση (έως το 2026) θα προστεθεί πιθανώς μια και μόνο ανεμογεννήτρια μεσαίου μεγέθους, που θα οδηγήσει σε κάλυψη άνω του 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Όλα αυτά θα συνοδεύονται από σύστημα μπαταρίας για αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας), εν αντιθέτως μάλιστα δημιουργούνται δικλίδες ασφαλείας κατά της μελλοντικής συνδεσιμότητας του νησιού μέσω καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η Αστυπάλαια θα θεωρείται πλέον ενεργειακά αυτόνομη.

Οι στόχοι
H ανάπτυξη του υβριδικού συστήματος της Αστυπάλαιας, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πετύχει:

· Τη μείωση του κόστους ενέργειας κατά τουλάχιστον 25%

· Τη μείωση των εκπομπών CO2 από το ενεργειακό σύστημα του νησιού κατά 70%

· Την προβολή του έργου ως πρότυπο παραγωγής πράσινης ενέργειας για άλλα μη-διασυνδεδεμένα νησιά

· Την αύξηση της ασφάλειας και αντοχής του ενεργειακού συστήματος της Αστυπάλαιας, παράλληλα με τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Και η αυτόνομη οδήγηση στο… κάδρο
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την «αυτόνομη οδήγηση» και είναι αυτός που θα υλοποιηθεί χρονικά τελευταίος. Η Ελληνική Δημοκρατία θα συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία υψηλής ποιότητας οδικής υποδομής, εξαιρετικής σήμανσης και επαρκών δεδομένων σχετικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να εγγυηθεί ασφαλείς, καθαρές και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές, που τελικά θα οδηγήσουν στην αυτόνομη οδήγηση.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης