Επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος μηχανισμός ηλεκτρισμού

Επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος μηχανισμός ηλεκτρισμού

Μεταβαίνουν στην DG Energy Σκρέκας – Σδούκου για την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων

skrekas_eu
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν μπαίνει ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση την 1η Ιουλίου.

Σήμερα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας συνοδεία της γενικής γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου προκειμένου να γίνουν επαφές και συζητήσεις με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν δέκα μέρες μέσω τηλεδιασκέψεων.

Με την δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης RePowerEU, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να «κλειδώσει» ο νέος μηχανισμός και να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο καλοκαίρι.

Από τις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει με την Κομισιόν, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό και εκτιμούν ότι θα λάβει σύντομα (ακόμη και εντός του μήνα) το πράσινο φως από την Κομισιόν. Μοναδικός όπως αναφέρουν παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις είναι οι προτάσεις και τα μέτρα που θα υποβληθούν προς έγκριση και από άλλες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης και η προσπάθεια της ΕΕ να κρατήσει μια ενιαία κοινή γραμμή ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Κεντρική πολιτική των προτεινόμενων μέτρων είναι να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο το χρηματιστήριο ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε ως σήμερα, υπηρετώντας το διασυνοριακό εμπόριο.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα - Έρχεται «μίνι» καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης