Κομισιόν: Επιπλέον πόρους €1,5 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Επιπλέον πόρους €1,5 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι περιλαμβάνει το «πράσινο» κύμα επενδύσεων για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη ακόμη και σε νεόδμητες κατοικίες ως το 2029   

kozani_fotovoltaika_xr
Πρόσθετα κονδύλια συνολικού ύψους 1,5 δις, ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει για την Ελλάδα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενεργειακή κρίση που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΕ.

Πρόκειται για πόρους που δεν θα πέσουν άμεσα στην αγορά για να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά θα κατευθυνθούν για συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης αλλά και σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, σε πράσινες τεχνολογίες, όπως είναι το υδρογόνο και το βιομεθάνιο αλλά και σε μονάδες παραγωγής και έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτοτέλεια κάθε κράτους-μέλους. Για το σκοπό αυτό κάθε χώρα καλείται να καταθέσει τις προτάσεις τις μέχρι 30 Ιουνίου.

Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου ύψους 225 δισ. ευρώ καθώς και από νέα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί από δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών και φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU που παρουσιάστηκε χθες από την Κομισιόν, η προσπάθεια της Ευρώπης να πρασινίσει δεν συνιστά μόνο μια μεγάλη πρόκληση αλλά αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και την μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ευρώπης προβλέπει νέες επενδύσεις ύψους 210 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με στόχο την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία που σήμερα κοστίζουν 100 δισ. ετησίως στους Ευρωπαίους πολίτες.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Το «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο» κακά μαντάτα για την Άγκυρα

Ο γιος του Μπολσονάρου μιλάει για «στημένες» εκλογές και «πολιτική αστάθεια» στη Βραζιλία

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θεωρείται "στενή επαφή" της κόρης του Άσλεϊ που βρέθηκε θετική στην Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης