Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Μηδενικό το όφελος στον πληθωρισμό από την κρατική επιδότηση στο ντίζελ τον Απρίλιο - Σταθερά χαμηλός ο δομικός πληθωρισμός, παρά την «εισβολή» ακρίβειας 10,2%

plithorismos
Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων φέρνει το κύμα πρωτοφανούς ακρίβειας που «κτυπάει» πλέον και διψήφια νούμερα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με το νέο ενεργειακό πακέτο ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ο πληθωρισμός θα πέσει μισή μονάδα.

Ωστόσο «μέτρα ανακούφισης» δεν σημαίνει και «μέτρα αντιμετώπισης» του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Αντιθέτως τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι σοκαριστικά, γιατί δείχνουν ότι ακόμα και μειώσεις φόρων, κρατικές επιδοτήσεις ή άλλα μέτρα ελέγχου των τιμών που λαμβάνει η (κάθε) κυβέρνηση, είναι πρακτικά ανίσχυρα για να εξουδετερώσουν την διεθνή ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Η ακρίβεια «κατάπιε» την επιδότηση

Στην ελληνική περίπτωση: πιλοτικά τον μήνα Απρίλιο δόθηκε επιδότηση 15 λεπτών στην τιμή του ντίζελ κίνησης. Την 1η Απριλίου το ντίζελ πανελλαδικά κόστιζε 1,968 ευρώ το λίτρο. Πρακτικά χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να φτάσει η μείωση στον πελάτη. Σταδιακά, ως τα μέσα του μηνός, η τιμή στα πρατήρια έπεσε πράγματι, ακόμα και κάτω από 1,8 λεπτά, στα 1,795 ευρώ το λίτρο (-0,173 ευρώ).

Ώσπου να κλείσει ο μήνας όμως, η τιμή ανέβηκε στα 1,852. Δηλαδή η κυβέρνηση επιδότησε κατά 8,8% την τιμή, αλλά «αγόρασε» μείωση 5,9%.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το όφελος για τον καταναλωτή εξανεμίστηκε: καθώς χάθηκε «χρόνος και χρήμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι να φτάσουν οι αυξήσεις στον καταναλωτή, αλλά και επειδή από τα μισά του μήνα ήρθαν νέες διεθνείς αυξήσεις που «κατάπιαν» μεγάλο μέρος της κρατικής επιδότησης, η μηνιαία μείωση τιμής καταγράφηκε στα …1,9%! Το όφελος για τον καταναλωτή και η επίπτωση στον Εθνικό Δείκτη Τιμών αποκαλύπτεται πως ήταν τελικά μηδενική (μόλις… -0,01 μονάδα του Δείκτη Τιμών από Μάρτιο σε Απρίλιο)!

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η απολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο δικαστήριο, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Καρολάιν

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή και το κόμμα «ζεσταίνεται»

Οι ΗΠΑ περιμένουν ρωσική επίθεση στην Υπερδνειστερία και η Ευρώπη ενεργειακό σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης