Συνάντηση Σταϊκούρα - Ρέγκλινγκ: Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς

Συνάντηση Σταϊκούρα - Ρέγκλινγκ: Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς

Αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία είπε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας 

5560666
«Η ελληνική οικονομία, παρότι προέρχεται από μια μακρά και επώδυνη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό αναδείχθηκε και στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου επικροτήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας και αναγνωρίστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας της.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά στα οικονομικά πεπραγμένα το 2021, τα οποία ενδεικτικά έχουν ως εξής:

-Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

-Η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών.

-Το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη τονώθηκαν.

-Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ξεπέρασε αυτόν του 2019.

-Το διαθέσιμο εισόδημα στηρίχθηκε.

-Η ανεργία συρρικνώθηκε.

-Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν.

-Η οικονομία αναβαθμίστηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν καρπό της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2019 και συνεχίζεται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο μείγμα, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων».

Κλείσιμο
5560662


Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όπως είναι φυσικό, η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της, κυρίως μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, «θολώνουν» τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας. Αλλά, είπε, ότι η ισχυροποίηση των θεμελίων της- τα τελευταία χρόνια- μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων. Με αίσθημα ευθύνης, συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι πόροι που διαθέτουμε, είναι συγκεκριμένοι, κρατώντας αποθέματα και για το μέλλον. Οι κίνδυνοι αυξημένοι. Η διάρκεια και η ένταση της νέας κρίσης άγνωστα».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «παράλληλα όμως, με το βλέμμα στο μέλλον, ακόμα και μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων, συνεχίζουμε να υλοποιούμε οραματικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους», που αφορούν σε:

-Στη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης,

-Στην περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ,

-Στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας,

-Στη σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας,

-Στην ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμές» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ,

-Στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Είπε ότι ταυτόχρονα υλοποιούνται «εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρωτοβουλίες, που όπως έχετε τονίσει και εσείς, κ. Ρέγκλινγκ, "στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αποφέρουν εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύουν το προφίλ του δημοσίου χρέους". Δημόσιο χρέος που- παρότι παραμένει υψηλό- είναι, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, βιώσιμο, χάρη στο προφίλ του, δηλαδή τη μακρά περίοδο ωρίμανσης, τις διαχειρίσιμες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, τις χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα».

5560590


Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας ότι «διανύουμε μία ιστορική περίοδο, με αυξημένες προκλήσεις, τις οποίες κανένα ευρωπαϊκό κράτος- μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει. Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος είναι απαραίτητη. Σε ότι μας αφορά, ως ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουμε, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, με σχέδιο, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιούμε πολιτικές για την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, και να συμβάλλουμε στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Ειδήσεις σήμερα:

O πατέρας της Καρολάιν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: «Μακάρι να μπορούσα να πάρω στα χέρια μου αυτή τη νυφίτσα»

Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης