Tι αλλάζει στο «πρώτο ένσημο» και στην επιδότηση εισφορών

Tι αλλάζει στο «πρώτο ένσημο» και στην επιδότηση εισφορών

Η ισχύς της νέας διάταξης αυτής «τρέχει» από την έναρξη ισχύος των αρχικών σχετικών διατάξεων, δηλαδή από 12 Νοεμβρίου 2021

eforia_eurokinissi
Τροποποποιήσεις σε δύο προγράμματα του υπουργείου Εργασίας με στόχο την πρόσληψη ανέργων προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις αφορούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών και το «πρώτο ένσημο» που αφορά στην πρόσληψη ανέργων νέων χωρίς προϋπηρεσία.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων προτείνονται στο άρθρο 59 τα εξής:

Θεσπίζεται ειδικό προνομιακό καθεστώς (φορολογικό κ.λπ), για τις ακόλουθες περιπτώσεις ποσών:

. της επιδότησης με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο, στο πλαίσιο λειτουργίας του ανοιχτού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία εκατό χιλιάδων (100.000) νέων θέσεων εργασίας,

- της επιδότησης με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις-εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,

- της επιδότησης με χίλια διακόσια (1.200) ευρώ, στο πλαίσιο λειτουργίας του ανοικτού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Πρώτο Ένσημο». (άρθρο 59).

Κλείσιμο
Η επιδότηση των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Πρώτο ένσημο»

Το ποσό της επιδότησης των 1.200 ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

α) - Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

- Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

β) Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, για την καταβολή της επιδότησης της εφαρμόζεται αναλογικά η σχετική διάταξη.

γ) Η παραπάνω επιδότηση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ισχύς της νέας διάταξης αυτής «τρέχει» από την έναρξη ισχύος των αρχικών σχετικών διατάξεων, δηλαδή από 12 Νοεμβρίου 2021.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Ακινητοποιημένα τα Μέσα Μεταφοράς – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Γαϊτανάκι τρόμου» γύρω από τη σπιτονοικοκυρά - Η εντολή της Ρούλας να δείρουν τον Μάνο

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης