14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

Ξεκινάει και ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας ο νέος γύρος συζητήσεων - Η έξοδος από την εποπτεία και η διπλή δόση του 1,5 δισ. ευρώ 

ypoik

«Διαβατήριο» εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία των Θεσμών και εισόδου της (ή καλύτερα, η εδραίωσης της) στις διεθνείς αγορές αποτελεί η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Και μπορεί η διαδικασία της να είναι «εξπρές», όμως τα θέματα που θα συζητηθούν είναι φλέγοντα και άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Το δε όφελος της χώρας, από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το ύψος της νέας αύξησης του κατωτάτου μισθού, η εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το νέο σύστημα ελέγχων και εισπράξεων της εφορίας καθώς και θέματα που αφορούν τα υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Από την έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθούν οι δυο τελευταίες δόσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιμένει η Ελλάδα από του Θεσμούς άλλα και η έξοδος της οικονομίας από την εποπτεία τους.

Το δεύτερο κομμάτι, της εξόδου, δεν φαίνεται να επείγει την κυβέρνηση, όσο οι αγορές κλυδωνίζονται από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει έξοδο από την εποπτεία τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Διαβάστε  αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή κατά Ρωσίας, έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το μοιραίο λάθος της 33χρονης και τα σενάρια για τα κίνητρα του φρικτού εγκλήματος

Το «Ημερολόγιο» του προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη: Είκοσι μέρες στην κόλαση της Μαριούπολης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης