Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν «πράσινο φως» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν «πράσινο φως» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί ένα σύνολο προτάσεων της Κομισιόν - Τα υπερκέρδη μπορεί να φθάσουν φέτος τα 200 δισ. ευρώ στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας 

natural_gas_pipes_art
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ενέργειας που συνδέονται με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, μαζί με τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που περιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής δήλωσης που επικαλείται το Bloomberg.

«Όπως προτείνει η Κομισιόν, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία, πάντως, μπορεί να αλλάξει πριν εγκριθεί.

Ο Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «δείξει» προς την κατεύθυνση ενός τέτοιου φόρου τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι τα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο - και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής - θα μπορούσαν να υπόκεινται σε παρόμοια ειδικά μέτρα, παρέχοντας έσοδα για τη στήριξη των καταναλωτών.

Κλείσιμο
Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικά κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας από τους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Πιθανό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δεσμευτούν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να «χτίσουν» αποθέματα φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό.

Αναφορά στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα ώστε οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Τόνισε έτσι πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

«Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν βγει το πόρισμα της ΡΑΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Καμπανάκι» για ελλείψεις σε 7 κατηγορίες προϊόντων - Καταγραφή για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια

Κρεμάστηκε με σεντόνι από το σίδερο του κρεβατιού του ο δολοφόνος του 7χρονου Ανδρέα

Δημήτρης Παπάζογλου: «Έχω φάει κάτι “ξεφωνητά”, με φώναζαν “Λουλού”»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης