Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε το πετρέλαιο, «χρυσάφι» παραμένει η βενζίνη στην αντλία

Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε το πετρέλαιο, «χρυσάφι» παραμένει η βενζίνη στην αντλία

Η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 7,7% στα 98,58 δολάρια το βαρέλι - Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν τη Δευτέρα στη χώρα μας στα 2,110 ευρώ το λίτρο

energy-prices
Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές του διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και στην Κίνα η οποία δοκιμάζεται από νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί 8% στα 94,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 7,7% και πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια, στα $98,58 το βαρέλι.

«Οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Ρωσία αυξάνουν τις ελπίδες για χαλάρωση των πιέσεων στην παγκόσμια αγορά» τονίζει ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, ο οποίος προσβλέπει σε υποχώρηση των τιμών.

Στην καθοδική πορεία του πετρελαίου συμβάλλουν και οι νέοι περιορισμοί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Πληθαίνουν οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης» σχολιάζει επιπλέον ο Tazawa, μιλώντας στο CNBC.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, μετά τις ΗΠΑ. Επομένως, οποιαδήποτε μείωση της κινεζικής ζήτησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των διεθνών τιμών.

Όσον αφορά το μέτωπο της Ρωσίας, η οποία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στην Ουκρανία συνεχίζονται και σήμερα, με τους traders να ποντάρουν στην επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών.

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Κλείσιμο
Μπορεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, όμως η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για τη βενζίνη στα πρατήρια δεν φαίνεται να υποχωρούν, τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα με την οποία ανέβηκαν.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στα 2,110 ευρώ το λίτρο και της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 2,255 ευρώ το λίτρο.

Σε περιοχές της περιφέρειας και σε νησιά μάλιστα οι τιμές της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων φτάνουν ακόμη και τα 2,26 ευρώ το λίτρο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για αύξηση 11,5% μέσα σε μόλις δυόμισι εβδομάδες, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, γεγεονός που οδήγησε το αργό πετρέλαιο ακόμη και πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι.

Η μέση τιμή του diesel κίνησης αγγίζει πλέον 2 ευρώ (1,997) και του diesel θερμανσης το 1,621 ευρώ το λίτρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρβιτσιώτης: Καμιά ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα

Φωτιά σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στη Λάρνακα

«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι για συμφωνία με τη Ρωσία» λέει το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης