Προϋπολογισμός: Υπερείσπραξη φόρων 587 εκατ. ευρώ - Δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές σε ευάλωτους

Προϋπολογισμός: Υπερείσπραξη φόρων 587 εκατ. ευρώ - Δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές σε ευάλωτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 847 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα - Υπερείσπραξη φόρων 587 εκατ. ευρώ στο α' δίμηνο - Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 9.503 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.124 εκατ. ευρώ ή 10,6% έναντι του στόχου

skylakakis
Ικανοποίηση για την πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους εκφράζει το οικονομικό επιτελείο καθώς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου».

Αυτό δημιουργεί περιθώρια για παροχές. Όπως εξηγεί ο κύριος Σκυλακάκης «τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποσαφηνιστεί πριν από αύριο, ποιο μέρος των 587 εκατ. ευρώ αποτελεί τμήμα εσόδων του 2021 (πχ 6η δόση ΕΝΦΙΑ, 8η δόση φόρου εισοδήματος κλπ) ή «φρεσκα» έσοδα και υπερείσπραξη του 2022, όπως πχ από φόρους καυσίμων -λόγω ακρίβειας κυρίως κλπ.

Όπως τονίζει ο κ.Σκυλακάκης «το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Στο «τραπέζι» μήνυμα Μητσοτάκη για το πακέτο στήριξης- Το σχέδιο για «επιστροφή» στα καύσιμα

Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης