Μείωση ενοικίων: Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Μείωση ενοικίων: Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι το τέλος του μήνα - Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις πληρωμές - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ktiria_athina
Ένα νέο (και πιθανώς τελευταίο) γύρο πληρωμών σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έλαβαν προκαταβολή ή αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2021 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να λάβουν το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται όσοι υπέβαλαν δήλωση COVID αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί –ακόμα- για την περίοδο αυτή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε νέα υπουργική απόφαση, το τελικό καταβαλλόμενο ποσό αποζημίωσης «θα προσδιορίζεται κατόπιν συνυπολογισμού τυχόν ποσών προκαταβολής που είχαν ληφθεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021 καθώς και τυχόν ποσών αποζημίωσης που έχουν καταβληθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της καταβολής των εν λόγω αποζημιώσεων».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπολόγιζε οτι θα είχε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τα τις αποζημιώσεις ενοικίων τον περασμένο μήνα. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να εκδοθούν νέες οδηγίες για τις αποζημιώσεις που απομένει να καταβληθούν. Έτσι λοιπόν θα πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος πληρωμών μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν:

- Ιδιοκτήτες ακινήτων - φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά πρόσωπα που έλαβαν το 60% του ενοικίου την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet

- «Ξεμπλοκαρισμένες» δηλώσεις COVID που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων: Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής: Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 812 εκατ. ευρώ. για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021


Ειδήσεις σήμερα:

Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο δίμηνο στη φαρμακευτική πολιτική

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή μετά το αδιέξοδο της Αττάλειας - Tα διλήμματα για Πούτιν και Ζελένσκι

Πλεύρης: Μέσα στο επόμενο δίμηνο πρέπει να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες για τις τιμές
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης