Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρέει το ρούβλι, έφτασε στα 138 η ισοτιμία με το δολάριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρέει το ρούβλι, έφτασε στα 138 η ισοτιμία με το δολάριο

Οι αναλυτές δίνουν μια ζοφερή πρόβλεψη για την οικονομία της χώρας ενόψει των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων – Η μία μετά την άλλη μεγάλες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας αποχωρούν από τη Ρωσία

Russian_rouble
Το ρωσικό ρούβλι έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα, χάνοντας πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος. Το ρούβλι διαπραγματεύτηκε στα 138 το δολάριο και 152 το ευρώ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η διολίσθηση έρχεται καθώς περισσότερες διεθνείς επιχειρήσεις λένε ότι αποχωρούν από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, ο φινλανδικός κολοσσός του ομίλου τροφίμων Valio δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά, ενώ οι λογιστικές εταιρείες PwC και KPMG ανακοίνωσαν επίσης το Σαββατοκύριακο ότι σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εν μέσω φυγής δυτικών εταιρειών από τη χώρα. «Καταδικάζουμε σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Valio, Annikka Hurme.

Νωρίτερα, μια σειρά από διεθνείς εταιρείες όπως η Toyota, η Honda, η Nike, η Apple, η Exxon, η Ford, η Netflix και η Ikea δήλωσαν ότι σταματούν την παρουσία τους στη Ρωσία.

Οι αναλυτές δίνουν μια ζοφερή πρόβλεψη για την οικονομία της χώρας ενόψει των πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων. Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 15% το 2022, διπλάσια από την πτώση που είδε η χώρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Βλέπουμε τους κινδύνους να κλίνουν προς τα κάτω. Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, Robin Brooks.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοί είναι οι 4 όροι που έχει θέσει η Μόσχα στο Κίεβο για να σταματήσει την εισβολή

Συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Προς τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Πώς άνοιξε ο δρόμος και ποια θέματα βάζει στο τραπέζι η Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης