Πιέζουν τον Μπερνάνκε να αυξήσει τώρα τα επιτόκια
Η κρίση συνεχίζεται. Ανεμπόδιστη, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των οικονομικών ταγών ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, παρά τις …αλχημείες των κεντρικών τραπεζιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Κι επειδή η πραγματικότητα δύσκολα αλλάζει το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πλέον το κατά πόσον η τρέχουσα κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμα ή σε διαδικασία υποχώρησης, αλλά το τι θα συμβεί όταν τελικά θα τερματιστεί η πιο σοβαρή δο
Η κρίση συνεχίζεται. Ανεμπόδιστη, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των οικονομικών ταγών ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, παρά τις …αλχημείες των κεντρικών τραπεζιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Κι επειδή η πραγματικότητα δύσκολα αλλάζει το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πλέον το κατά πόσον η τρέχουσα κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμα ή σε διαδικασία υποχώρησης, αλλά το τι θα συμβεί όταν τελικά θα τερματιστεί η πιο σοβαρή δοκιμασία της διεθνούς οικονομίας τα τελευταία χρόνια!
Το σίγουρο είναι πως το τοπίο – ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – δεν θα είναι το ίδιο. Ριζικές έως … δραματικές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, «σβήσιμο» από τον χάρτη αρκετών μικρότερων εταιρειών και συνεργασίες που μέχρι πρότινος θα φάνταζαν έως και αδύνατες αφήνει πίσω της η κρίση. Με μεγάλους χαμένους πάντως τους μικρομεσαίους επενδυτές, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αποχωρούν – μετρώντας «πληγές» - από τις μετοχικές αγορές.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Citigroup. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 2,5 δις δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, ανεβάζοντας έτσι τον … λογαριασμό της συνολικής της χασούρας από τότε που ξέσπασε η κρίση σε 11,7 δις δολάρια.
Προχώρησε σε περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας, εκποίησε θυγατρικές της ανά τον κόσμο (με μεγαλύτερη απώλεια την θυγατρική της στη Γερμανία) και στοχεύει στην κατά το δυνατόν περιστολή των συνολικών της απωλειών που υπολογίζονται – σε βάθος 10ετίας – στο κολοσσιαίο ποσό των 2,2 τρις δολαρίων!!!
Η κρίση είναι τέτοια που τις περασμένες ημέρες ακόμα και η «πατρίδα» της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλιστικού συστήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, «θυμήθηκαν» το ξεχασμένο «όπλο» της κρατικοποίησης για να περισώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδότησης ιδιωτών της χώρας, τις Fannie Mae και Freddie Mac.
Λογικό καθώς τυχόν κατάρρευσή τους θα σήμαινε πραγματική κοινωνική αναταραχή αφού οι περί ων ο λόγος δύο εταιρείες έχουν συνολικά χορηγήσει πάνω από το 65% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των Αμερικανών πολιτών! Προσθέστε εδώ πως με διαφορά ωρών οι μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες ανακοίνωναν τεράστια έκθεση (άνω των 56 δις δολαρίων) στις συγκεκριμένες υπό κρατικοποίηση εταιρείες …
Στο παζλ της κρίσης προστέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι έρευνες των αμερικανικών εποπτικών αρχών κατά δεκάδων εμπλεκομένων χρηματιστών και τραπεζικών για την χειραγώγηση των μετοχών της ήδη χρεοκοπημένης τράπεζας IndyMac, αλλά και κατά των υπευθύνων άλλης μιας τράπεζας, της ελβετικής UBS, που κατηγορούνται πως είχαν στήσει ολόκληρο μηχανισμό προώθησης κεφαλαίων των Αμερικανών πελατών τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Την ίδια ώρα η Merrill Lynch ανακοίνωνε ζημίες ύψους 4,65 δις δολαρίων, ανάλογη ήταν και η ... επίδοση της Lehman Brothers και μοναδική εξαίρεση ήταν το αξιοσημείωτο – όπως το χαρακτήρισαν οι αναλυτές της Wall Street – τρίμηνο της JP Morgan που ανακοίνωσε αύξηση κερδών! Όχι ότι και αυτή η τράπεζα πάντως στερείται μεριδίου στην κρίση, αφού οι εποπτικές αρχές διεξάγουν και γι΄αυτήν έρευνα σχετικά με τυχόν χειραγώγηση της μετοχής της Bear Sterns την οποία τελικά και απορρόφησε!
Το επίσης σίγουρο είναι πως και η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει ενδιαφέρον και εξελίξεις. Ίσως και αιφνιδιαστικές, αν πιστέψουμε τις δηλώσεις ενός από τα πλέον επιφανή στελέχη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που, προφανώς έχουν παραλήπτη τον κεντρικό τραπεζίτη κ.Ben Bernanke.
Ο εκ των διευθυντών της Federal Reserve και πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis κύριος Gary Stern δήλωσε την Κυριακή πως η διοίκηση της τράπεζας «δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο, ούτε να κινηθεί με βάση την σταθεροποίηση ή μη των αγορών, αλλά να αυξήσει ΤΩΡΑ τα επιτόκια προκειμένου να παταχθούν εν τη γένεσή τους οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία».
Μόνο αυτό μας έλειπε …
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr