Το πράσινο μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Το πράσινο μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική μειώνεται ακόμα πιο αποφασιστικά με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

gold1

Sponsored Content

Από την πρώτη μέρα που δραστηριοποιήθηκε στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) άσκησε μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο μας υλοποιώντας επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., εκσυγχρονίζοντας και λειτουργώντας τα μεταλλεία Κασσάνδρας υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, και απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήρθε να χτίσει και να ενισχύσει ακόμα πιο εμφατικά την αρχή αυτή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας με πολύ ουσιαστικούς τρόπους.

Συνεχίζοντας μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαχρονικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταλλείων δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, έχοντας αποφέρει έως σήμερα €394 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος, €1 δις. δαπάνες από εγχώριες προμήθειες, και €24 εκ. κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα, έχουν απομακρυνθεί 3 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα.


Κλείσιμο
Νέο Επενδυτικό Σχέδιο


Περιβαλλοντική μέριμνα και αποκατάσταση
Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή κρούει στην ανθρωπότητα τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΕ αναπτύσσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η  Ελληνικός Χρυσός, η μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού συνεχίζει το έργο της με γνώμονα τη ανάπτυξη μια επένδυσης πολλαπλά ωφέλιμης για όλους, υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους. Στο πλαίσιο των ενεργειών της για την περεταίρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η εταιρεία επενδύει διαχρονικά στις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα ανάλογα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων, δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας και του οικοσυστήματος, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, με τις μετρήσεις να αναρτώνται συνεχώς σε ειδική online πλατφόρμα που είναι δημοσίως και ελεύθερα προσβάσιμη από όλους, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Άλλωστε η εταιρεία διαμηνύει με όλους τους τρόπους ότι η υπευθυνότητα στην περιβαλλοντική διαχείριση και η προσήλωση στην αειφορία αποτελούν μονόδρομο, ώστε να υπάρξει η οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα τον 21ο αιώνα.

Η δέσμευσή μας για ένα πιο βιώσιμο αύριο.


_DSC1789

Ταυτόχρονα, μέσω της υιοθέτησης μιας πρακτικής Παράλληλης Αποκατάστασης  μετά το τέλος κάθε δραστηριότητας, η γη αποκαθίσταται στην πρότερή της κατάσταση, με απώτερο στόχο το φυσικό τοπίο να παραδοθεί άρτιο στην τοπική κοινωνία όταν η μεταλλευτική αξιοποίηση ολοκληρωθεί. Έτσι, η Ελληνικός Χρυσός έχει διαμορφώσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια της Ευρώπης, έκτασης 150.000 τ.μ. σε μία περιοχή που στο παρελθόν αποτελούσε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, όπου σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών κυρίως ειδών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Επιπρόσθετα, η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει τις Βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, βασισμένες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπως η τεχνολογία της ξηρής απόθεσης, για την ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, με σημαντική εξοικονόμηση νερού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η προηγμένη αυτή μέθοδος επιτρέπει το ασφαλές «σφράγισμα» των καταλοίπων μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, με αποκορύφωμα τη φύτευση πρασίνου όταν ολοκληρωθούν οι αποθέσεις, επιτυγχάνοντας μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση της γης, με την αφελέστερη δυνατή διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων.

Χρυσός Απολογισμός
Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που αποτυπώνονται στον Απολογισμό Βιωσιμότητας είναι:
-Η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020
-Η κάλυψη των εξόδων στελέχωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ
-Η ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής
-Η εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη
-Η υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον
Ανακαινιση_σχολικων_κτιριακων_εγκαταστασεων_Δημου_Αριστοτελη
Ανακαίνιση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων
Εντωμεταξύ, αξίζει να αναφερθούν πολύ σημαντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021 και αφορούν σε κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη ύψους €1,3 εκ.. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ολοκλήρωση ενός τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της Ελληνικός Χρυσός μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Ακόμη, η Ελληνικός Χρυσός δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας και μέρος των εξόδων για τις ανάγκες υλικοτεχνικού εξοπλισμού των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η συνεργασία της εταιρείας για ακόμη μια χρονιά με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ενώ η εταιρεία στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

5560_Drone_Photos_Kassandra_Mines

Σχεδιάζοντας το μέλλον
Η εταιρεία πρεσβεύει την κοινωνική και την οικονομική ευημερία των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής μέριμνας αλλά και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης με όρους αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έτσι, έχουν ήδη προγραμματιστεί επιπλέον επενδύσεις ύψους $1,9 δισ. για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενώ κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας της εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας και θα προκύψουν €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα. Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, €70 εκ. προβλέπεται να διατεθούν σε περεταίρω εμβληματικά έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες  στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-2020.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης